Tentakel

Universiteten förlorar pengar, men vinner studenter

<span class="bldtextfoto">Foto: Stanford University</span>På Stanford University i Kalifornien har tillgångarna minskat och rektorn har sänkt sin egen lön.

Många universitet världen över drabbas av finanskrisen. De privata universiteten påverkas dubbelt, både genom minskade donationer och genom att deras egna tillgångar fallit i takt med börsraset.
 
82 procent av de privata lärosätena i Japan har gjort investeringar för att kompensera de fallande födelsetalen i landet, vilket kommer att innebära färre studenter och därmed mindre avgifter i framtiden. Keio universitet, ett av Japans toppuniversitet, som har 100 miljarder yen (cirka 8,4 miljarder kronor) i sin aktieportfölj, räknar nu med att förlora 22,5 miljarder yen.
 

Stor förlust

En av världens största stiftelser, Harvard University i USA, hade i juni 2008 ett värde på 37 miljarder dollar. Nu har tillgångarna minskat med 22 procent och man räknar med en 30-procentig förlust för hela budgetåret.
 
På Stanford University, som också drabbats av minskade tillgångar, har rektorn och andra i ledande ställning tagit en 10-procentig lönesänkning.
 
Finanskrisen gör också att man på flera håll i Europa drar in planerade satsningar på forskning och undervisning. Italien och Litauen skär ner sin utbildningsbudget med tio procent, och Ungern och Polen med 6-7 procent.

Fler vill studera

Samtidigt är akademin mindre konjunkturkänslig än många andra branscher. En positiv effekt av finanskrisen är att personer som blivit arbetslösa nu söker till högskolor och universitet.
Vid Lunds universitet har ansökningarna ökat med 18 procent till vårterminen 2009. Dessutom vill 20 procent fler göra högskoleprovet i år än förra året, vilket antyder att också de söker till högskolan i höst.

Källor: Sweden-Japan Foundationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, The Economistlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Lunds universitet.


Datum: 2009-03-30
Skriv ut