Vetenskapsrådet
"Att bevis inte finns, är inte bevis på att något inte finns."
- Sir Martin Rees
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
April 2009 Nr 3

<span class="bldtextfoto">Foto: Privat</span>Jacqueline Borg är en av många postdoktorer som drabbas av finanskrisen.

<span class="bldtextfoto">Foto: StockXpertf</span>Dollarn har blivit allt dyrare under våren. Om inte inte kronkursen stiger, väger vågen över mot en hemresa för många postdoktorer.

Finanskrisen tvingar hem postdoktorer i förtid

<span class="bldtextfoto">Foto: Privat</span>Postdoktorn Jacqueline Borg drabbas av kronfallet i USA.

Det är inte bara bankvärlden, bilindustrin och bostadsmarknaden som drabbas av finanskrisen.
Även svenska postdoktorer utomlands känner av kronans fall.
– Om inte kronans kurs mot dollarns stiger rejält snart, kommer jag att tvingas avbryta min postdoktorsvistelse inom tre månader, säger Jacqueline Borg.
Vetenskapsrådet har fått in många frågor från postdoktorer utomlands, som har svårt att få ekonomin att gå ihop efter kronfallet. Värst drabbade är de som gör sin postdok i USA.
En av dem är Jacqueline Borg som forskar inom neurovetenskap.
 
När hon fick sitt postdoktorsstipendium av Vetenskapsrådet i december 2007 stod dollarn i 6,55 kronor. I maj 2008 flyttade Jacqueline Borg till Los Angeles för att påbörja sin tvååriga postdoktorsperiod vid UCLA, där hon forskar om den genetiska och biokemiska bakgrunden till kognitiva och sociala funktioner, särskilt i samband med schizofreni. Då stod dollarn i 6,19 kr.
 

Dollarn har blivit 50 procent dyrare

Nu i mars 2009 har den stått i drygt nio kronor. Det innebär att hennes postdoktorsstipendium på 828 000 kronor för två år blivit allt mindre värt.
– Det faktum att mitt stipendium är beräknat efter en dollarkurs som har ökat 50 procent, gör att jag inte längre har råd att leva i Los Angeles, säger Jacqueline Borg.

Hon berättar att familjens lilla tvårumslägenhet kostar motsvarande 17-18 000 kronor i månaden. Det enda billigare boendealternativet som finns är att bo på studenthem med allmänn sovsal för ca 5 000 kronor i månaden, men det går inte eftersom hon har en snart tvåårig dotter. Och att ha flickan på dagis på heltid kostar cirka 14 000 kronor.
 
– Således räcker inte mitt postdoktorsstipendium längre för att betala mat, telefon eller hemförsäkring. Jag går back flera tusen i månaden här.

Drygat ut med andra stipendier

Ändå har Jacqueline Borg drygat ut sin kassa med 100 000 kronor från andra stipendier. Enligt Vetenskapsrådets regler för postdoktorsstipendium får man samtidigt ha stipendium från annat håll på upp till 100 000 kronor. Man får dock inte uppbära någon lön vid sidan av.
 
– Jag vill inte klaga, men det förefaller orimligt att Vetenskapsrådets policy att betala ut postdoktorsstipendier kvartalsvis, utan att ta hänsyn till stora valutakursförändringar och samtidigt inte tillåta att man tjänar pengar på annat håll, ska leda till att jag tvingas avbryta min postdoktorsperiod i förtid.
 

Diskuterar en "valutasäkring"

Därför diskuterar Vetenskapsrådet just nu en "valutasäkring" av postdoktorsstipendierna.
– Ett förslag är att betala ut stipendiepengarna årsvis i stället för kvartalsvis. Det ger mottagaren en större flexibilitet att själv välja när pengarna ska växlas, säger Jonas Björck, chef för forskningsstöd på Vetenskapsrådet.
 
Ett annat förslag är att fastställa stipendiet i värdlandets valuta. Men då tar Vetenskapsrådet hela valutarisken, vilket kommer att påverka forskningsbudgetarna.

– Det handlar om två saker. Dels det akuta problemet för de postdoktorer som är ute just nu, dels ett principiellt ställningstagande för hur vi ska hantera frågan om kursförändringar i framtiden. Vi kommer att diskutera frågan under våren, säger Jonas Björck.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.