Vetenskapsrådet
"Att bevis inte finns, är inte bevis på att något inte finns."
- Sir Martin Rees
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
April 2009 Nr 3
Foto: PrivatJacqueline Borg är en av många postdoktorer som drabbas av finanskrisen.
Det är inte bara bankvärlden, bilindustrin och bostadsmarknaden som drabbas av finanskrisen.
Även svenska postdoktorer utomlands känner av kronans fall.
– Om inte kronans kurs mot dollarns stiger rejält snart, kommer jag att tvingas avbryta min postdoktorsvistelse inom tre månader, säger Jacqueline Borg.
2003 fick 22 unga forskare postdoktorsstipendium inom naturvetenskap och teknikvetenskap av Vetenskapsrådet.
Tentakel har tagit reda på hur det gick för dem sedan.
De flesta av de unga forskare som fick postdoktorsstipendium av Vetenskapsrådet 2003 är kvar inom akademin – men efterlyser nu fasta tjänster i sin fortsatta karriär.
Fem av de 22 postdoktorer som Vetenskapsrådet skickade ut första omgången 2003 har lämnat akademin. Här berättar några av dem varför.
Foto: PrivatHon är kvar på Leicester University.
Ingrid Berg flyttade till Storbritannien 2004 som postdoktor hos professor Sir Alec Jeffreys, uppfinnare av DNA fingerprinting. Hon är fortfarande kvar.
Det har kommit in 112 ansökningar inom 20 områden i regeringens satsning på strategisk forskning. Flest ansökningar står Lunds universitet för.
– Processen har lett till flera samarbeten mellan lärosätena, säger Arne Johansson.
Du missade väl inte att fira Pi-dagen den 14 mars?
Ja, det är förstås ett amerikanskt påfund att låta den 14 mars (som skrivs 3.14 i USA) helgas åt förhållandet mellan en cirkels omkrets och dess diameter.
Foto: Dainis DravinsStjärnfotografen Dainis Dravins.
ASTRONOMIÅRET
En grupp franska astronomer har nyligen fått en unikt skarp äkta bild av en stjärna med hjälp av ett virtuellt jätteteleskop. Men bilden kan bli minst tio gånger skarpare. Det säger Lundaforskaren Dainis Dravins som utvecklar ny avbildningsteknik.
Det internationella polaråret slutade officiellt den 1 mars 2009. Året avrundades med ett seminarium i Riksdagen kring temat "Arktis – en region i förändring."
Vetenskapsrådet har fått tre nya styrelseledamöter.
Från forskarsamhället har Gerhart Wagner och Annika Scheynius utnämnts. Regeringens allmänrepresentant är Jan Martinsson.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.