Vetenskapsrådet
"Det viktigaste är att aldrig sluta fråga."
- Albert Einstein
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Mars 2009 Nr 2

Plattformen underlättar nätverkandet

<span class="bldtextfoto">Foto: Sofia Günther</span> Redaktör Eva Barkeman.

Varje år kommer 8 000 forskare från olika länder och olika forskningsfält till de stora forskningsanläggningarna i Grenoble. I januari kom även ämnesrådet för naturvetenskap och teknik dit, för att ha rådsmöte och göra studiebesök.
 
Där möts människor över gränserna, spontana och kreativa möten uppstår i labb, korridorer och i den gemensamma lunchmatsalen. Kanske skidåkningen och de franska vinerna och ostar också spelar in.
 
Går det att kopiera konceptet till Lund? Kan Öresund bli en lika stark forskningsregion om den europeiska spallationskällan ESS byggs där.
Colin Carlile, chef för ESS-Scandinavia tror på ett beslut före den 1 juli. Läs mer i Tentakel.
 
Nu är det dags att söka pengar, både i Vetenskapsrådets egen stora utlysning och från Europeiska forskningsrådet ERC. ERC-medlen är personliga och får flyttas med till olika lärosäten.

Här har du chansen att sticka till Grenoble, och studera en stark forskningsregion på nära håll. De vill gärna ha fler svenska forskare till synkrotronljuskällan ESRF – det berättade den vetenskapliga chefen Sine Larsen för mig över en sån där lunch i det myllrande Grenoble...
Nätverkande sitter kanske inte bara i plattformarna, men de underlättar!

Eva Barkeman
Redaktör för tidningen Tentakel

Datum: 2009-03-02
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.