Vetenskapsrådet
"Det viktigaste är att aldrig sluta fråga."
- Albert Einstein
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Mars 2009 Nr 2

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

Elva kapitel om Darwin och Nobelpriset

<span class="bldtextfoto">Foto: Nobelmuseet</span>Ljudutställningen har ibland en vag relation till Darwin.

UTSTÄLLNING
Titel: Elva kapitel om Darwin och Nobelpriset
Plats: Nobelmuseet, Stortorget Stockholm
På Nobelmuseet visas just nu utställningen "Elva kapitel om Darwin och nobelpriset".
Iförd en audioguide kan man gå en tur bland tio montrar, en för vart decennium, och få information om hur Darwin inspirerat nobelpristagare inom olika områden.
Turen börjar med kemipristagaren 2008, Osamu Shimomura, och sträcker sig till fredspristagaren 1905, Bertha von Suttner.
 

Udda detaljer

Ibland är deras relation till Darwin minst sagt vag, men ibland är den intressantare. Och informationen blandar vetenskapshistoria med udda detaljer, från Thomas Morgans banbrytande försök med bananflugor, Drosophila melanogaster, till hans skämt om frestelsen att kalla en dotter Drosophila.
 
Texterna om pristagarna är underhållande och fint inlästa, men efter ett tag så tappar man tråden. Det beror framförallt på att Darwin-utställningen bara är ljud. Omgiven av andra visuella intryck, och andra besökare, är det lätt att uppmärksamheten flackar.
 

Darwin borde fått mer plats

När jag når sista stationen börjar jag undra vad utställningen egentligen tillför förståelsen av Darwins betydelse. I audioguiden får man veta hur Bertha von Suttner, även kallad freds-Bertha, inspirerades av Darwin. Evolution enligt freds-Bertha handlar om strävan mot något bättre, mot en noblare existens och en fredligare värld. Underhållande visst, men samtidigt lite sorgligt, nog kunde Darwin ha fått mer plats på en utställning som lånar hans namn.

 
Betyg: 2 Tentakler (av 5)

Fotnot: Utställningen Elva kapitel om Darwin och Nobelprisetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster öppnade den 13 februari 2009. Den firar att det är 200 år sedan Darwin föddes och 150år sedan On the Origin of Species publiceradea. Det är en ljudutställning som man lyssnar på med en audioguide.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.