Vetenskapsrådet
"Det viktigaste är att aldrig sluta fråga."
- Albert Einstein
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Mars 2009 Nr 2

<span class="bldtextfoto">Foto: Mia Åkermark</span>Stockholms universitet hyr dyra lokaler av Akademiska hus.

Universiteten kan ta över Akademiska hus

<span class="bldtextfoto">Foto: Nicke Johansson</span>Pia Sandvik Wiklund, rektor vid Luleå tekniska universitet, gillar inte att ett statligt bolag profiterar på andra statliga myndigheter.

<span class="bldtextfoto">Foto: Håkan Lindgren</span>KTH:s rektor Peter Gudmundson tycker att Akademiska hus bör delas in i små regionala bolag, annars kan det blir svårt att prioritera satsningar.

Lärosätena ska äga sina egna lokaler. Det föreslår Daniel Tarschys i utredningen om högskolornas självständighet som redovisades strax före jul. Ägarskiftet skulle lösa flera problem, men förslaget möts ändå av en viss skepsis.
Idag hyr lärosätena merparten av sina lokaler av fastighetsbolaget Akademiska hus, som ägs av staten. Men om fastighetsbolaget i stället ägdes av universiteten och högskolorna skulle det lösa två problem. Lärosätena skulle få ett eget kapital, vilket behövs om de blir självständiga. Annars är det svårt att till exempel ta lån. Dessutom skulle de få inflytande, bland annat över omtvistade frågor som avkastningskrav och hyressättning. Idag är det marknadshyror som gäller, och de är höga på vissa adresser. 
 
Enligt Tarschys förslaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ska fastighetsbolaget överföras till ett holdingbolag som ägs av lärosätena. Akademiska Hus behålls intakt men ägarna får bestämma vad som ska göras med avkastningen. Det handlar om ganska mycket pengar. I fjol var vinsten 749 miljoner kronor och året innan 1,25 miljarder, pengar som går tillbaka till finansdepartementet. Och det irriterar rektorerna, framför allt i Stockholm.
 

Olika åsikter

"Det är en stötande ordning att vissa universitet och högskolor via höga hyror tvingas betala tillbaka stora belopp som riksdagen anslagit till högre utbildning och forskning", skriver till exempel Stockholms universitets rektor Kåre Bremer på sin blogglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 
Han är inte oväntat positiv till det nya förslaget.
– Det är bra därför att lärosätena bör ha rådigheten över hur Akademiska Hus styrs och hur överskottet av verksamheten används, men det finns många olika åsikter om detta bland universitetsrektorerna, säger han.

Vill se regional uppdelning

KTH betalar idag dyrt för lokalerna på Valhallavägen i Stockholms innerstad och har trängt ihop sig på mindre ytor för att ha råd att vara kvar. Men rektor Peter Gudmundsson är ändå inte odelat positiv till förslaget. Han är tveksam till den föreslagna ägarkonstruktionen.
– Jag skulle föredra att dela Akademiska hus i mindre regionala bolag, till exempel en region för Stockholm/Uppsala. Är det för många intressenter är det svårt att till exempel prioritera satsningar, säger han.

Lokalproblematiken kan se olika ut i olika delar av landet. I Stockholm hyrs över 70 procent av universitetslokalerna av Akademiska hus, i Kalmar mindre än 50 procent. Den andra halvan hyrs av ett kommunalt bolag. Men högskolans rektor Agneta Bladh påpekar att det inte är säkert att en ny ägarkonstruktion löser alla problem.
– Det är ju inte säkert att det ger lägre hyresnivåer, säger hon.
 

Bra hyresvärd

Hon framhåller liksom alla rektorer Tentakel pratat med att Akademiska hus är en bra hyresvärd.
– De är professionella och bra förvaltare men jag önskar att regeringen inte hade så höga avkastningskrav, säger hon. 
– Problemet är att det är ett statligt bolag som profiterar på andra statliga myndigheter, säger rektorn vid Luleå tekniska universitet Pia Sandvik Wiklund.
 
Men regeringen har inga planer på att ändra avkastningskraven.
– Vi tycker den nuvarande ordningen fungerar bra. Det är samma princip som gäller för andra statliga bolag, säger Frank Nilsson som är Maud Olofssons pressekreterare vid Näringsdepartemetet.
 
Vad som händer med Tarschys förslag återstår att se. Utredningen om lärosätenas självständighet är just nu ute på remiss.

 
Fotnot: Läs Daniel Tarschys rapport "Självständiga lärosätenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster".

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.