Vetenskapsrådet
"Det viktigaste är att aldrig sluta fråga."
- Albert Einstein
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Mars 2009 Nr 2

<span class="bldtextfoto">Foto: Grant Hobson</span>Ser du stjärnan i det blå?

Sikta mot stjärnorna!

Klicka på stjärnkartan, skriv ut och ta med på nattligt äventyr. Kartan visar hur stjärnhimlen ser ut i början av mars kl 23 i mitten av mars kl 22 i början av april kl 22 (sommartid) Planetsen Saturnus läge gäller för den 15 mars, men.Saturnus flyttar sig inte speciellt snabbt på himlen. (Grafik: Per Ahlin)

Kolla för blotta ögat, eller låna ett teleskop. Klicka på bilden för att hitta ett observatorium nära dig. (Foto: Grant Hobson)

ASTRONOMIÅRET
Vintermörkret är perfekt för "starspotting".
Tentakel bad astronomen Johan Warell, vid Uppsala Observatorium, om en tur på stjärnhimlen i mars.
Skriv ut stjärnkartan och ta med ut i natten!
– Mest spännande på stjärnhimlen just nu är kometen Lulin. För att se den med blotta ögat måste det vara becksvart, men det går bra med en fältkikare.
 
Lulin passerar genom stjärnbilden Kräftan i början av mars och fortsätter mot Tvillingarna. I mars kan man dessutom se planeterna Venus och Saturnus.
 

Utgå från kända stjärnbilder

– Saturnus går upp vid midnatt nu men kommer upp tidigare på kvällen längre fram i vår. Man hittar den vid stjärnbilden Lejonet. Venus ser man på kvällen, i riktning mot solnedgången.
 
När man tittar på stjärnhimmeln är det bra att kunna några stjärnbilder för att orientera sig.

– Det är ett sätt. Man kan börja med Orion och om man följer bältet upp mot höger så ser man Aldebaran, en röd jättestjärna i Oxen. Och om man fortsätter ännu längre mot höger så ser man en ljus öppen stjärnhop som kallas Plejaderna. Dessutom är det alltid lika fint att se på Vintergatan, vår egen galax, som sträcker sig genom Orion och därifrån uppåt genom bland annat Tvillingarna.
 

Besök ett observatorium

Karlavagnen är också bra att utgå från. Då kan man följa de två bakre stjärnorna i vagnen och hitta Polstjärnan som ingår i stjärnbilden Lilla björn. Polstjärnan ligger alltid i norr.
 
Skriv ut stjärnkartan här intill (klicka på bilden för en större version) och ge dig ut på stjärnskådning i natt! Mycket ser du för blotta ögat, men vill du komma närmare stjärnorna kan du besöka teleskopen vid något av Sveriges observatorieröppnas i nytt fönster, som är öppna för allmänheten under stjärnklara kvällar.

Fotnot: Se tidigare artiklar om Astronomiåret:
Astronomiåret firas för fulltlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.