Vetenskapsrådet
"Det viktigaste är att aldrig sluta fråga."
- Albert Einstein
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Mars 2009 Nr 2

<span class="bldtextfoto">Foto: SXC</span>Forskningsetik är värd sin vikt i guld. Tre aktuella fall visar behovet av en oberoende instans för att hantera oredlighet i forskningen.

Oredlighetsgruppen har återuppstått

<span class="bldtextfoto">Foto: Eva Barkeman</span>Eva Grönlund ser fram emot att få starta en fristående instans för forskningsfusk.

<span class="bldtextfoto">Foto: Eva Barkeman</span>Jan Stålhammar har svårt att hitta sakkunniga till de pågående ärendena.

I väntan på en oberoende instans för att hantera forskningsfusk, har Vetenskapsrådet återuppväckt sin oredlighetsgrupp.
Tre nya ärenden kom in direkt.
I forskningsproposition Ett lyft för forskning och innovationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, gör regeringen bedömningen att en expertgrupp för oredlighet i forskning bör inrättas vid Centrala etikprövningsnämnden, CEPN.
– Vi ser fram emot det. Det är ett både viktigt och spännande uppdrag, säger Eva Grönlund, kanslichef och chefsjurist på CEPN.

Ännu har det dock inte kommit något konkret direktiv från regeringen och Eva Grönlund tror att det kan bli aktuellt allra tidigast i juli.
 
I väntan på denna oberoende instans för forskningsfusk, har Vetenskapsrådet fått order om att återuppväcka sin expertgrupp för oredlighet som man lade ner förra sommaren, som en påtryckning just för att få till stånd ett officiellt mandat av regeringen.

Behov finns


 
– Så fort mandatet kom fick vi in två nya ärenden, berättar Jan Stålhammar, administrativ chef på Vetenskapsrådet och sekreterare i rådets oredlighetsgrupp.

Det ena ärendet kommer från Lunds universitet, vars rektor anmält misstänkt forskningsfusk angående det omdiskuterade fosterövervakningssystemet STANlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Uppgifter tyder på felaktiga data bakom studien, som är gjord i Malmö och Göteborg.
 
Det andra ärendet gäller misstänkt oredlighet i samband med en flytt från KI till Göteborgs universitet.
Strax därpå kom även Örebro universitet in med en anmälan om plagiering.
 
– Det visar att det finns ett behov av en fristående instans som utreder forskningsfusk, säger Jan Stålhammar.
 

Svårt hitta sakkunniga

Men det har varit svårt att få tag i sakkunniga. Dels är utredningsarbetet tidskrävande, dels uppstår det lätt en jävsproblematik.

– Det här är inga lätta ärenden och det handlar om känslig verksamhet. Ett alternativ är att söka sakkunniga utanför Sverige. Men ska vi gå utomlands och hitta sakkunniga måste allt underlag vara på engelska, vilket kan fördröja handläggningen. Jag hoppas regeringen tar ställning till hur sakkunniga ska kunna involveras i utredandet när de så småningom kommer med sitt preciserade förslag till ny organisation, säger han.

 
Fotnot: Läs "Ingen hanterar forskningsfusklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster" i tidigare nummer av Tentakel.

Eva Barkeman

Datum: 2009-03-02
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.