Vetenskapsrådet
"Det viktigaste är att aldrig sluta fråga."
- Albert Einstein
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Mars 2009 Nr 2

<span class="bldtextfoto">Foto: Africancrops.net</span>Sädeslaget durra, som påminner om majs, odlas i Afrika och kan komma att användas för brödbak.

Han bakar bröd med durra

<span class="bldtextfoto">Foto: Jan-Olof Yxell</span>Mats Stading på Chalmers har bakat bröd och tagit fram isoleringsmaterial av afrikansk durra, i ett Swedish Research Links-projekt.

Ett forskarlag från Sverige och Sydafrika har kommit en bit på väg när det gäller att tillverka bröd från nya sädesslag.
Swedish Research Links, som har möjliggjort projektet, har tioårsjubileum i år.
Årets utlysning öppnar i mars.
På sikt kan detta leda vidare till att afrikanerna kan använda sig av till exempel durra för matproduktion i stället för att importera dyrt vete. Durra kan även med fördel användas av glutenintoleranta personer i andra delar av världen.

– Durra är ett afrikanskt sädesslag som är kusin med majs. Det är en mycket hälsosam växt som klarar sig på lite vatten, förklarar Mats Stading, adjungerad professor i material- och tillverkningsteknik på Chalmers och till vardags verksam på Institutet för livsmedel och bioteknik i Göteborg.

Positivt samarbete

Hans samarbetspartner i Swedish Research Linkslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster-projektet är professor John Taylor vid universitetet i Pretoria, Sydafrika. Även ett stort antal doktorander har deltagit i projektet.
– Det har varit ett väldigt positivt samarbete. Annars är det svårt att finansiera den här typen av gemensamma projekt, men här har vi tack vare bidraget kunnat skicka studenter fram och tillbaka mellan länderna och det har betytt mycket, säger Mats Stading.

– Afrikanerna är specialister på sina inhemska råvaror och känner deras speciella egenskaper. Vi är duktiga på att använda biologiska komponenter till olika saker.
I det här fallet har man tagit de proteiner som blivit över när man malt mjöl eller bryggt öl och utvecklat ett slags skum som kunnat användas både till att baka bröd och som isoleringsmaterial.

Deg av proteinet

– Vi kom så långt att vi kunde göra deg av proteinet, men inte av mjölet. Det är ett vetenskapligt okej resultat, men om det ska få en bred användning måste vi komma längre, säger Mats Stading.

Även om Swedish Research Links-projektet nu är avslutat kommer samarbetet att fortsätta under andra former.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.