Vetenskapsrådet
"Det viktigaste är att aldrig sluta fråga."
- Albert Einstein
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Mars 2009 Nr 2

<span class="bldtextfoto">Foto: Maria Berghof</span>Birgitta Svenningsson är ny rådsforskare.

<span class="bldtextfoto">Foto: Maria Berghof</span>Birgitta Svenningsson såg hur kulturskillnaderna minskade mellan Sverige och Danmark medan hon gjorde postdok i Köpenhamn.

Birgitta blir rådsforskare

Det kan vara svårt att rycka upp familjen för ett år utomlands som postdoktor. För lundafysikern Birgitta Svenningsson blev lösningen att pendla till Köpenhamn.
Nu har hon fått anställning som rådsforskare inom området atmosfäriska aerosoler i klimatsystem, finansierad av Vetenskapsrådet.
Idag är det självklart för Birgitta Svenningsson att det går att vara mamma och aktiv forskare, men det fanns en period efter disputationen då det var svårare.
– Som doktorand har man möjlighet att styra över sin tid. Det var först i fasen efter som det blev svårare, säger Birgitta Svenningsson. Det är svårt att flytta utomlands när man har barn som går i skolan och en man som har sitt jobb.
 
Det gick ett par år. Birgitta Svenningsson undervisade och var föräldraledig. Sedan fick hon möjligheten att vara postdoktor vid Köpenhamns universitet.
– Jag hade lite tur för jag ramlade rakt in i ett intressant projekt och fick en rivstart. Det var en fantastisk möjlighet och jag var glad att vara där.
 

Utvecklas som postdoktor

Att vara postdoktor är också viktigt för att man ska utvecklas som forskare.
– Jag tror det är nyttigt att komma till en ny miljö och själv bidra med sina kunskaper till gruppen. Det stärker självförtroendet säger Birgitta Svenningsson.
 
Forskargruppen i Köpenhamn var liten, men en del av ett Nordic Center of Excellence och det gav tillgång till ett nätverk av andra forskare. Birgitta Svenningssons forskning handlar om hur partiklar bildas i atmosfären och interagerar med moln. Genom nätverket fick hon en direktkanal till forskare som gör globala klimatmodeller.
 
– Jag ser mig själv som en experimentell forskare. Jag gör experiment och fältmätningar. Men det är viktigt att man som grundforskare kan föra vidare sina resultat så de kan användas.
 

Intresserad av miljöfrågor

Brigitta Svenningsson har alltid varit intresserad av miljöfrågor. En viktig drivkraft till att forska är att veta varför det man gör är viktigt, tror hon. Den andra biten handlar om tillfredsställelsen i att lösa ett problem eller att lyckas med en experimentuppställning.

Hon ser en del skillnader mellan att jobba på ett svenskt och danskt universitet.
– I Danmark blir det mer undervisning för lektorer och professorer. De kan och behöver inte heller söka pengar till sin egen lön på samma vis. En annan skillnad var verkstadsstödet med utrustningen som många gånger var lättare i Danmark. I Sverige har vi ju valt att ha öppna kostnader för det.

Stor frihet

Att pendla mellan Lund och Köpenhamn var inget problem. Det tog ungefär tre timmar var dag. Språket var inte heller något större problem.
– Det blev en slags skandinaviska. Jag har alltid tittat på dansk tv så för mig var det inga problem att förstå. Men räkneorden kan vara lite krångliga ibland.

Nu ser hon fram emot att forska på heltid i Lund i sex år.
– Det känns härligt med så stor frihet att kunna göra det man tycker är viktigt. Jag hoppas på att kunna bygga upp en egen forskargrupp, första steget blir en doktorand och en postdoktor. Jag har många planer och hoppas på att kunna applicera forskningen och gå vidare till att arbeta med riktiga atmosfäriska partiklar.
 

Namn: Birgitta Svenningsson.
Ålder: 48.
Bostad: Lund.
Familj: Man och tre barn, 19, 13 och 11 år.
Intresse: Göra saker med händerna, gärna handarbete som att sy och brodera.
Övrigt: Tycker om att se på dansk tv, gärna Matador.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.