Vetenskapsrådet
"Det viktigaste är att aldrig sluta fråga."
- Albert Einstein
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Mars 2009 Nr 2

<span class="bldtextfoto">Foto: P Ginter</span>Tillsammans utgör ILL, ESFR och EMBL en stark forskningsregion i Grenoble.

8 000 forskare kommer till Grenoble

<span class="bldtextfoto">Foto: Tentakel</span>Richard Wagner, chef för ILL, är bra på att komponera forskningstillfällen.

<span class="bldtextfoto">Foto: ESS Scandinavia</span>Colin Carlile drömmer om att sitta mellan sin fru och kronprinsessan Victoria på invigningen av ESS i Lund den 21 juni 2019...

I franska Grenoble ligger neutronforskningsanläggningen ILL, synkrotronljusanläggningen ESRF och det molekylärbiologiska laboratoriet EMBL i stort sett vägg i vägg.
Det är en mycket stark forskningsregion – precis som Öresundsregionen blir om Lund får spallationskällan ESS.
Tentakel har besökt Grenoble.
GRENOBLE.
I franska Grenoble ligger neutronforsknings-anläggningen ILL, synkrotronljus-anläggningen ESRF och det molekylärbiologiska laboratoriet EMBL i stort sett vägg i vägg.
Det är en mycket stark forskningsregion – precis som Öresundsregionen blir om Lund får spallationskällan ESS.
Tentakel har besökt Grenoble.

Grenoble är inte lika platt som Lund. Höga berg ramar in den vita forskningsbyn, där ILL tornar upp sig som en stor tryckkokare intill den drygt 800 meterlånga ESRF-ringen.
Varje år kommer över 8 000 forskare från hela världen till Grenoble för att göra experiment vid anläggningarna.

Gott rykte


 
ILLöppnas i nytt fönster (Institut Laue-Langevin) var först på plats. Neutronkällan, som stod klar 1971, är i dag den kraftfullaste i världen med ett 40-tal avancerade instrumentstationer. Framför allt används neutronflödet till att studera material inom en rad forskningsfält. Neutroner är, som namnet antyder, elektriskt neutrala och kan växelverka med material utan att förstöra det, vilket ger en god insyn i dess struktur och egenskaper.
 
– Vi har gott rykte tack vare alla innovativa instrument vi byggt, förklarar ILL:s direktör Richard Wagner, som passar på att försäkra att han INTE är kompositör.
 

Nya investeringar

Sedan år 2000 har 14 nya instrument tillkommit, bland annat ett neutronmikroskop. Just nu bygger några svenska forskare på ytterligare ett instrument, en reflektometer kallad super-ADAM (Se separat artikelöppnas i nytt fönster.)
 
Framgångarna vid ILL har lett till investeringar i andra anläggningar i Grenoble-regionen. 1975 började ILL samarbeta med EMBLlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att studera biologiska strukturer, och senare även med synkrotronljusanläggningen ESRFöppnas i nytt fönster, som togs i bruk 1999.
 
– Det är en stor fördel att ha anläggningarna i närheten av varandra. Åtminstone var tionde forskare som gör experiment här på ILL, använder också ESRF eller EMBL. De kompletterar varandra, säger Richard Wagner.

Socioekonomisk effekt


 
Studenter och professorer myllrar mellan byggnaderna på väg till lunch i de snöklädda Alpernas skugga. Den internationella miljön, med alla kreativa möten, har drivit på tillväxten inom både universitet och industri, och lett till flera avknoppningsbolag.

– 80 procent av vår budget på cirka 80 miljoner euro spenderas i regionen, vilket ger en hög socioekonomisk effekt. Det är därför som Spanien och Ungern tävlar med Skandinavien om att få ESS, säger Richard Wagner – utan att själv vilja ta ställning till var den nya europeiska spallationskällan bör ligga.
 

Beslut innan juli

Desto mer ställning tar förre ILL-chefen Colin Carlile, numera chef för ESS Scandinavialänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Lund. Han är övertygad om att den skånska lärdomsstaden är bästa platsen för ESS.
– Där finns god infrastruktur, en rik akademisk miljö, bra skolor och jobbmöjligheter för medföljande familjemedlemmar.
 
Fyra av fem europeiska forskare skulle rösta för Lund idag, tror Colin Carlile, och räknar med ett beslut före juli i år, innan Sverige tar över ordförandeskapet i EU.
– ESS blir världsledande när det gäller neutronspridning, och tillsammans med MAX IV hamnar Lund på den vetenskapliga kartan, precis som Grenoble.

Vem tar beslut om platsen?
– Mnja, det finns ju inga regler när det gäller sånt här. Det är upp till likasinnade forskningsministrar i Europa... Det handlar om att i förhandlingarna ta hänsyn till olika beslutsfattares individuella värderingar och behov, säger Colin Carlile.

Tills vidare får svenska forskare resa till ILL andra neutronkällor.
– Var ESS hamnar är främst en regionalpolitisk fråga, vi kommer att ha nytta av anläggningen var den än finns, säger Uppsalafysikern Björgvin Hjörvarsson, som gör många av sina experiment utomlands – ofta på ILL där han bygger Super-ADAMöppnas i nytt fönster.

Fotnot: Läs artikeln Allan Larsson ska ta ESS till Lundlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i tidigare nummer av Tentakel.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.