Vetenskapsrådet
"Det viktigaste är att aldrig sluta fråga."
- Albert Einstein
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Mars 2009 Nr 2

Vilken tycker du är den bästa rymdfilmen?

– Den bästa rymdfilmen är helt klart Star Warslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster: Feel the force flowing through you! Men det finns en tv-serie med rymdanknytning som jag istället vill flagga för, och det är Battlestar Galacticalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Låt dig inte luras av det nördiga namnet, serien är enastående och andlöst spännande! Inga aliens, inga superhjältar, utan vanliga människor, med vanliga problem. Och visst, en och en annan superhäftig rymdbatalj med de coolaste rymdskeppen i galaxen, Vipers, gör BSG extra sevärd. 
Serien har bara fyra säsonger, och det har varit en omtumlande resa att följa karaktärerna på flykt genom galaxen.
Ella Carlsson - Dr i rymdfysik, Luleå tekniska universitet
– Oj, det finns många filmer som jag skulle kunna nämna. Den första filmen som jag tänker på är År 2001 – Ett rymdäventyrlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, en fantastisk visuell film om människans utveckling. Övergången mellan benet som apan kastar till satelliten i början av filmen är lysande. Vem har inte citerat HAL 9000, "I'm sorry Dave, I'm afraid I can't do that" när det gäller datorer?
 
Alien från 1979 är en krypande skräckis där filmens tagline, "In space no one can hear you scream" säger allt. Högt upp på min lista finns även Blade Runnerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster av Ridley Scott. Förhoppningsvis kommer inte vår egen framtid vara lika mörk

Jag skulle dock se fram emot en filmatisering av Möte med Ramalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (Rendezvous with Rama), en roman skriven av Arthur C. Clarke där människan inser att hon inte är ensam i universum. Att Rama nästan inte avslöjar någon av sina hemligheter gör att man minns boken – länge.

Michael Lindqvist - Förste forskningsingenjör vid Onsala rymdobservatorium
– Min absoluta favoritfilm är troligtvis The dishlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, även om den egentligen inte är en "rymdfilm" eftersom den handlar om astronomer och inte astronauter. Den utspelar sig på ett radioteleskop i Australien under tiden när människan reste till månen och handlar om all uppståndelsen kring månlandningarna. Filmen är både rolig och underhållande och eftersom det är det internationella astronomiåret vill jag varmt rekommendera den till alla med astronomiintresse. 
Anna Arnadottir - Doktorand i astronomi vid Lunds universitet
 – Jag tänkte först på Kontaktlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, men jag tror att Apollo 13länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster nog är den bästa.
Per Olof Hulth - Professor i experimentell astropartikelfysik, Stockholms universitet
– Ah, jag måste lista flera stycken:
Galaxy questlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster – hysteriskt rolig SF-parodi som driver med Star Trek (och liknande serier).
2001 – A Space Odysseylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster – tankeväckande och filosofisk, samt Star Warslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster – fartfylld saga som transformerade hela SF-genren.
Susanne Aalto - Dr i radioastronomi, Chalmers
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.