Vetenskapsrådet
"Vår herre har skapat nötterna, men han har inte knäckt dem."
- Johann Wolfgang von Goethe
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Februari 2009 Nr 1

Det gäller att stimulera nyfikenheten

<span class="bldtextfoto">Foto: Sofia Günther</span> Redaktör Eva Barkeman.

Galileo Galilei riktade sitt teleskop mot rymden för 400 år sedan. Därför firas just nu det internationella astronomiåret, något vi kommer att uppmärksamma i Tentakel under hela året.

Lyste av entusiasm

Ett annat sätt att försöka förstå universum är att titta inåt, i elementarpartiklarna – som man bland annat gör vid neutronforskningsanläggningen ILL i Grenoble, där Vetenskapsrådets ämnesråd för naturvetenskap och teknikvetenskap nyss var på besök. (Läs rapporten därifrån i kommande nummer av Tentakel.)

Kanske hamnar den unge kille jag träffade häromdagen, där i framtiden. Han lyste av entusiasm eftersom han just upptäckt att elektronerna snurrar runt atomkärnan precis som planeterna snurrar runt solen... Det gäller att stimulera nyfikenheten medan den fortfarande finns, om man ska locka fler studenter till naturvetenskap och teknik. Det tror i alla fall akademichefen Elvy Westlund, som just lagt ner utbildningsprogrammen i biologi, kemi och kemiteknik på Mälardalens högskola på grund av för få studenter.
 

Vad gör en civilingenjör?

I 5 röster svarar några ungdomar på vad som skulle få dem intresserade att studera naturvetenskap. Det är inte självklart, och en tjej undrar vad en civilingenjör egentligen gör...
Det är hög tid att forskare lär sig berätta om sitt arbete! Varför inte passa på under astronomiåret och rida på den vågen?
Läs också debattartikeln där fackförbundet Naturvetarna kräver körkort i kommunikation för forskare.

Eva Barkeman
Redaktör för tidningen Tentakel

Datum: 2009-02-03
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.