Vetenskapsrådet
"Vår herre har skapat nötterna, men han har inte knäckt dem."
- Johann Wolfgang von Goethe
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Februari 2009 Nr 1

<span class="bldtextfoto">Foto: Joël Beadouin/EMBL</span>Nydelad!

Spana in celldelningen!

<span class="bldtextfoto">Foto: Joël Beadouin/EMBL</span>Så delar sig en mänsklig cell på en och en halv timme. (Klicka på bilden för en större version.)

Det är en av livets mest grundläggande processer. Följ celldelningen steg för steg.
Det är en av livets mest grundläggande processer. Celldelning förklarar hur en enda cell kan ge upphov till en hel organism med miljontals celler, den bestämmer utseendet hos olika livsformen och den gör det möjligt för kroppen att reparera skador.
Och så ser det ganska snyggt ut på bild.

Här är en cell från människa, uppförstorad 650 gånger, tagen av Joël Beadouin i Jan Ellenbergs forskargrupp vid European Molecular Biology Laboratory, EMBLlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 
Innan cellen delar sig har hela arvsmassan (blått) kopierats och ligger ganska löst i kärnan, 1). Vid celldelning, eller mitos, samlas DNA-trådarna till distinkta kromosomer, 2). Proteinfilament, så kallade mikrotubuli (grönt), bildar en spolformad struktur som radar upp kromosomerna parvis i mitten av cellen, 3). Därefter dras en kopia av varje kromosom mot var sin ände av cellen, 4) och en annans slags proteinfilament, aktin, klämmer ihop modercellen på mitten så att två identiska dotterceller bildas, 5). Voila!
 
Hela processen tar omkring 90 minuter.
 
Bilderna har tagits inom det internationella forskningsprojektet Mitocheck som stöds av EU och har som mål att identifiera alla gener som behövs vid mänsklig celldelning.

 
Fotnot: Läs om Camilla Sjögrenöppnas i nytt fönster som valts in i EMBO.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.