Vetenskapsrådet
"Vår herre har skapat nötterna, men han har inte knäckt dem."
- Johann Wolfgang von Goethe
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Februari 2009 Nr 1

Vad skulle få dig intresserad av att läsa naturvetenskap och teknik?

– Det blir intressant om det känns som om det kommer att bli viktigt i framtiden. Det är nog därför jag gillar att hålla på med datorer och programmering och så. Matematik är roligt för att det är logiskt och för att man kan använda det för att tänka smartare. Teknik har vi inte haft så mycket i skolan, men det mesta har handlat om skruvar och sladdar, det har inte känts så modernt direkt. Ibland känns det som vi elever kan mer om data och den digitala världen än våra lärare och då blir det inte så kul. De flesta i min ålder vill hålla på med sånt som är coolt och som kan göra att man blir rik. Därför är det bra om de också kan visa på hur man kan starta företag och så.
Emil Krutmeijer - 15 år, Stockholm
– Jag är nog redan ganska intresserad av naturvetenskap. Jag har tänkt att gå naturvetenskapslinjen på gymnasiet. Men för att jag ska vilja vidareutbilda mig inom naturvetenskap och teknik behöver jag mer information. Idag har jag ingen aning om vad man gör som till exempel civilingenjör, därför skulle jag behöva få veta vad en civilingenjör kan göra och få reda på varför det skulle vara roligt att arbeta som det.
Elin Blom - 15 år, Hässelby
– Jag tycker att natur som ämne är svårt, men jag skulle kunna tänka mig att läsa mer av det för att kunna plugga vidare till läkare. Universum och rymden är intressant men för att få hålla på med det hade jag nog behövt gå naturvetenskaplig linje och det ville jag inte. Med teknik vet jag inte vad du menar.
Maxime Löfblad - 17 år, Stockholm
– Nej, jag vet inte. Jag tycker natur är helt ointressant, och teknik har jag dåliga betyg i så det är nog inget för mig!
Ofelia Undenell - 14 år, Göteborg
– Spontant skulle jag vilja byta namn på naturvetenskap för jag tycker det låter så tråkigt.
Man tänker sig att det bara handlar om blommor, skogar och djur. Jag vill lära mig om mer än så.
Teknik låter kul, fast jag har ännu inte bestämt mig för vad jag vill göra.
Jag vill göra något som känns aktuellt.
Gustaf Nilsson - 14 år, Huddinge
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.