Vetenskapsrådet
"Jag har inte misslyckats, jag har bara funnit 100 000 sätt som inte fungerar."
- Albert Einstein
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
December 2008 Nr 9

<span class="bldtextfoto">Foto: Vetenskapsrådet</span>Så såg beviljningsgraden ut för de olika ämnesområdena ut i år. Preliminär statistik. (Klicka på bilden för en större version.)

Högre medelbelopp OCH beviljningsgrad

<span class="bldtextfoto">Foto: Utbildningsdepartementet</span>Den nya forskningspropositionen innehåller många förhållningsorder.

Mer pengar till varje forskare. Och samtidigt fler som får pengar. Det efterlyser regeringen i forskningspropositionen.
Men hur ska det gå till?
Vetenskapsrådet delar varje år ut nästan 1,8 miljarder kronor i treåriga projektbidrag inom ämnesområdena medicin, humaniora och samhällsvetenskap, utbildningsvetenskap samt naturvetenskap och teknikvetenskap.
 
Beviljningsgraden är i snitt cirka 20 procent, men runt 30 procent inom medicin och naturvetenskap och teknikvetenskap.
Medelbeloppet ligger runt 670 000 kronor per år för alla områden utom utbildningsvetenskapen, som har ett medelbidrag på 1 147 000 kronor.

Omöjlig ekvation?

Regeringen efterlyser dock högre medelbelopp i forskningspropositionen för 2009-2012länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Samtidigt vill den se en högre beviljningsgrad. Det låter som en omöjlig ekvation.

– Nej, det handlar om att få ner antalet ansökningar, säger Arne Johansson, huvudsekreterare i Vetenskapsrådets ämnesråd för naturvetenskap och teknikvetenskap.
– En möjlighet är att göra som ERC, där för lågt rankade forskare inte får söka nästa år. Men däremot tror jag inte att trycket på forskningsråden blir lägre bara för att universiteten och högskolorna fått mer pengar, som regeringen menar.

 
Fotnot: Så jobbar Vetenskapsrådetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster med nya forskningspropositionen.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.