Vetenskapsrådet
"Jag har inte misslyckats, jag har bara funnit 100 000 sätt som inte fungerar."
- Albert Einstein
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
December 2008 Nr 9

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

Förtroende kräver öppen attityd

<span class="bldtextfoto">Foto: Privat</span>Svarta-hål-oron beror på allmänhetens brist på förtroende för forskning, menar Sten Hellman.

KRÖNIKA
Jag jobbar vid Domedagsmaskinen. Inte den från filmen Doktor Strangelove, utan den på CERN. Själv kallar jag den Large Hadron Collider, LHC, men Expressens rubriksättare tycker att domedagsmaskinen är mer adekvat.
 
Att en tysk professor lyckas få i stort sett alla medier att för några dagar intressera sig för vad som händer på CERN kan vara en anledning att fundera över hur bilden av CERN skapas.

Romaner en bra utgångspunkt

Jag har under de senaste åren gett ett föredrag som belyser Dan Browns bestseller "Änglar och demoner". I boken finns många påståenden om CERN och fysik som är helt felaktiga. Men jag blir inte särskilt upprörd över det, istället tar jag det som en utgångspunkt för att berätta om hur CERN fungerar, och om den fysik vi studerar på CERN.
 
Änglar och demoner är en thriller. När jag läser den tror jag inte att beskrivningen av Vatikanstaten och dess inre liv är särskilt korrekt. Jag tror inte heller att någon som inte känner till CERN inbillar sig att Dan Brown har berättat hur det verkligen ser ut där och vad som pågår. Men min ganska förnöjda attityd fick en knäck när Otto Rössler, tysk professor i teoretisk biokemi gjorde entré. Rössler hävdade att det fanns en påtaglig risk att experimenten vid LHC skulle generera svarta hål som skulle uppsluka jorden och leda till mänsklighetens undergång.
 

Enormt genomslag

Påståendet fick ett enormt genomslag. Aldrig tidigare har väl så många fysiker intervjuats i press och etermedia. Hur kunde det bli så här? Ingen tog Dan Browns antimateriebomber på riktigt allvar, varför då Rösslers svarta hål? Från en fysikers synvinkel är det inte så stor skillnad – fiktion som fiktion. Men det är nog ganska enkelt: om man inte själv kan värdera de vetenskapliga argumenten för ett påstående så spelar sammanhanget en stor roll. 

Det är skillnad på vad som skrivs i en roman och vad som sägs av en tysk professor i en inlaga till europadomstolen för mänskliga rättigheter. Och det är väl som det skall vara. Det är inte bara den vetenskapliga grunden i det vi säger som spelar en roll, även om debatten mot svarta hål-oron underlättades enormt av de goda förberedelserna från CERN:s sida, utan det är nog så viktigt att ha allmänhetens förtroende för det vi säger.

Förtroende genom öppen attityd

Det förtroendet kan vi bara få genom att gå in i den här sortens samtal med en öppen attityd.
Det viktigaste är inte att i varje ögonblick lyfta fram hur mycket våra debattmotståndare bryter mot fysikens lagar. Om folk misstror oss, är det nog inte för att de tror att vi räknat fel!

Fotnot: Läs även om studiebesöket på CERNöppnas i nytt fönster.

Sten Hellman
Professor i elementarpartikelfysik, Stockholms universitet

Datum: 2008-12-01
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.