Vetenskapsrådet
"Jag har inte misslyckats, jag har bara funnit 100 000 sätt som inte fungerar."
- Albert Einstein
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
December 2008 Nr 9

Skönt avbrott på CERN?

<span class="bldtextfoto">Foto: Ingemar Björklund</span>Felet som stoppade acceleratorn uppstod i kopplingen, som syns i den här modellen av LHC:s många supraledande magneter.

<span class="bldtextfoto">Foto: Eva Barkeman</span>Kerstin Jon-And leder forskningen vid ATLAS-detektorn på CERN.

<span class="bldtextfoto">Foto: Ingemar Björklund</span>– Det är ni som utbildar våra framtida forskare, sade Tord Ekelöf, när han träffade de svenska fysiklärarna på fortbildning på CERN.

Världens största och mest avancerade partikelaccelerator, LHC, må fortfarande vara trasig, men själva CERN sjuder av aktivitet.
Världens största och mest avancerade partikelaccelerator, LHC, må fortfarande vara trasig, men själva CERN sjuder av aktivitet. I slutet av oktober, en dryg månad efter skadan, tycks forskarna nästan uppskatta det oväntade avbrottet.

Under fyra dagar möter jag ett flertal ledande svenska och utländska forskare på CERN, tillsammans med 35 svenska fysiklärarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som via Vetenskapsrådet och Nationellt resurscentrum för fysik fått chansen till en uppskattad fortbildning inom partikelfysik.
 
Ingen säger det rakt ut, men mellan orden anar man att flera av dem inte direkt sitter och sörjer att "vinterlovet" blir längre än planerat.

Finslipar

Forskarlagen kring experimenten vid de fyra stora detektorerna vid acceleratorringen LHClänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster fortsätter att finslipa och vidareutveckla apparaturen och datorprogrammen, medan de 20-talet magneter som rejält ruskades om när sex ton flytande helium plötsligt läckte ut i och gasfyllde acceleratortunneln, repareras.

Framförallt måste man nu försäkra sig om att den kortslutning som orsakade heliumläckan inte kommer att upprepas när man i vår gör nästa försök att starta LHC.
 
Professor Kerstin Jon-And vid Stockholms universitet leder forskningen vid den största detektorn, ATLAS, som engagerar cirka 1 800 forskare från 160 universitet i 34 länder.
Om de hittar Higgspartikeln får vi förklaringen till varför partiklar har massa.
 

Något kommer att hittas

Hittar man den inte, ja då är fysikens så kallade standardmodell – det vill säga teorin som idag är den bästa förklaringen till vad som hände efter Big Bang, illa ute. I gengäld kommer man att hitta någonting annat...
 
– Precis som när Columbus upptäckte Amerika, beträder vi på CERN jungfrulig mark. Glöm inte att Columbus gav sig ut med ett klart och konkret mål i sikte, att hitta sjövägen till Indien, men hittade någonting helt oväntat, säger Tord Ekelöf professor vid Uppsala universitet och ordförande i det svenska LHC-konsortiet.
 
På CERN har man också påbörjat utvecklingen av nästa generation partikelaccelerator. Till skillnad från LHC konstruerar man nu linjäracceleratorer, som kommer att bli mindre kostsamma att tillverka när man söker sig mot de allt högre och högre energier som krävs för att se längre in i universums begynnelse än vad LHC kan klara.

Räddar liv


 
I väntan på att Higgs äntligen ska fångas in, kan vi konstatera att det dyrbara letandet drivit fram annan spetsforskning som kommer mänskligheten till gagn.
Exempelvis har forskningen om antimateria på CERN gett oss ny kunskap om hur antiprotoner kan rädda liv genom att bestråla cancertumörer med större effektivitet och betydligt mindre biverkningar en vanlig radioaktiv strålterapi.

 
Fotnot: Kolla in CERN:s egen LHC-rapp på YouTubelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fotnot 2: Läs Sten Hellmans krönikaöppnas i nytt fönster om fysikernas ansvar.

Ingemar Björklund

Datum: 2008-12-01
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.