Vetenskapsrådet
"Jag har inte misslyckats, jag har bara funnit 100 000 sätt som inte fungerar."
- Albert Einstein
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
December 2008 Nr 9

<span class="bldtextfoto">Foto: Reine Vindebro</span>Olga Shilkova är postdoktor i Umeå.

Många vill göra postdok i Sverige

<span class="bldtextfoto">Foto: Reine Vindebro</span>Olga Shilkova gillar bananflugor och ska som postdoktor undersöka en mutant.

<span class="bldtextfoto">Grafik: Vetenskapsrådet</span>Flest söker postdok i Sverige... (Klicka på bilden för en större version.)

<span class="bldtextfoto">Grafik: Vetenskapsrådet</span>...men fler får postdoktorsstipendium utomlands. (Klicka på bilden för en större version.)

Höstens nya postdoktorer är klara.
De flesta vill stanna i Sverige, som ryska Olga Shilkova som forskar på bananflugor i Umeå.
Men från och med i år införs ett återvändarbidrag som ska göra det lättare att komma tillbaka till Sverige för dem som gjort postdok utomlands.
Trots att Vetenskapsrådet satsar mest pengar på postdoktorsstipendier utomlands, är det fler nyblivna doktorer som söker en postdoktorsanställning i Sverige.
Inom naturvetenskap och teknikvetenskap ville 54 stanna i Sverige, men bara 45 resa utomlands. (Se diagrammen.) 20 procent beviljadeslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster – 14 stipendier utomlands och sex anställningar i Sverige.

Mutant bananfluga

Ryska Olga Shilkova är en av dem som fått anställning som postdoktor i Umeå, för att arbeta med bananflugan, eller Drosophila melanogaster, som den heter på latin.

– Jag har just tagit fram en mutant bananfluga som saknar genen för ett ämne, endostatin, som hindrar nya blodkärl att växa fram.
 
Endostatin reglerar till exempel sårläkningen när vi skadar oss. Eftersom ämnet hämmar blodkärlsbildning kan det också vara intressant ur läkemedelssynpunkt, för att motverka tumörer. Tumörer utsöndrar nämligen ämnen som får nya blodkärl att bildas, genom så kallade angiogenes. De nya blodkärlen förser tumören med syre och näringsämnen så att den kan växa sig ännu större.

Annorlunda än vildtypen

– Jag vill studera endostatinets väg i cellen. Först och främst vill jag se vad som händer med en bananfluga som saknar endostatin – den är lite annorlunda än vildtypen och verkar lite sjuk...
 
Olga Shilkova kom till Umeå i mars 2001 där hon gjorde sin doktorsavhandling om DNA-replikation hos jäst. Men hon har alltid varit intresserad av Drosophila som modellorganism och arbetade med den redan som student i St Petersburg.
 
Postdoktorspengarna från Vetenskapsrådet räcker för ytterligare sju månader – hon har redan arbetat i ett år och fyra månader i Ruth Palmers grupp i Umeå – men Olga Shilkova planerar en ny postdok vid Stockholms universitet, och därefter en fortsatt karriär inom akademin.
 
Vill du återvända till Ryssland?
– Nej! Men man ska aldrig säga aldrig. En dag kanske den ekonomiska situationen blir bättre för forskare där, men idag är det lättare i Europa eller USA.
 
För att locka fler svenska forskare att göra postdok utomlands, har Vetenskapsrådets ämnesråd för naturvetenskap och teknikvetenskap från och med i år infört ett återvändarbidraglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster till en anställning som motsvarar halva postdoktorstiden av stipendiet från Vetenskapsrådet.
– Vi vill öka intresset för internationell postdok. Det ska inte vara så att man avstår från att söka sig utomlands av oro för hemkomsten, säger Vetenskapsrådets generaldirektör Pär Omling.    

 
Namn: Olga Shilkova.
Yrke: Postdoktor, forskare inom molekylärbiologi vid Umeå universitet.
Ålder: 32 år.
Bostad: Lägenhet i Umeå.
Familj: Pappa och bror i Ryssland.
Intressen: Dansar brasiliansk samba och drömmer om att resa till Brasilien.

Fotnot: Se listanöppnas i nytt fönster över vilka 20 som fått postdoktorsstipendium eller anställning som postdoktor i Sverige.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.