Vetenskapsrådet
"Jag har inte misslyckats, jag har bara funnit 100 000 sätt som inte fungerar."
- Albert Einstein
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
December 2008 Nr 9

<span class="bldtextfoto">Foto: Pamela Werner</span>Øystein Fischer är årets Erlander-professor.

Här är årets Erlander-professor  

<span class="bldtextfoto">Foto: Pamela Werner</span>Norrmannen Øystein Fischer installerades som Tage Erlander-professor på Chalmers i november.

Grattis Øystein Fischer, en av världens ledande forskare inom området supraledare, som nyligen installerades som årets Tage Erlanderprofessor vid Chalmers.
Hur känns det?
– Jag blev både överraskad och glad när jag fick beskedet. Det är en ära att bli utnämnd till denna professur eftersom det är få som får möjligheten. Gästprofessuren är ett väldigt bra instrument för att stärka samarbetet med utländska institutioner och forskare. Det känns mycket bra att få komma till Sverige och koncentrera sig på spännande forskningsprojekt tillsammans med bra kolleger.
 
Vad hoppas du på inför din tid i Sverige?
– Det finns många framstående svenska forskargrupper inom mina områden. Ett av mina mål är att skapa nya band mellan dessa och min forskargrupp i Genèvelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Jag ser också fram emot att ägna mig mer åt forskning, eftersom jag får färre andra uppgifter som konkurrerar om min tid i Sverige.

– De engagemang jag har i Schweiz gör att jag kommer att vara i Sverige under flera kortare perioder, istället för ett helt sammanhängande år. Att på så sätt samarbeta över längre tid tror jag även gynnar forskningen.
 
Inom vilka forskningsprojekt kommer du att arbeta?
– Jag ska främst samarbeta med två forskargrupper som leds av professorerna Eva Olsson och Dag Winkler, vid Chalmers. Vi är starka inom samma forskningsområde kring mikroskopi och högtemperatursupraledare, men har inte samarbetat tidigare så det ska bli väldigt spännande. Det finns massor av intressanta projekt att ge sig in i, men vi har ännu inte bestämt exakt vad vi ska göra.
 
Vad fick dig att bli forskare?
– Jag har nog alltid varit intresserad av naturvetenskap. En kamrat hemma i Bergen hade en bok med inte helt ofarliga kemiexperiment som vi provade på. Efter hand blev jag allt mer intresserad av fysik och det blev också det jag studerade vidare inom. Jag uppskattar lika mycket att få fördjupa mig i detaljer inom ett komplicerat problem som att leda en forskargrupp och organisera stora forskningsprojekt.

Vad gör du när du inte forskar?
– Som norrman åker jag så klart gärna skidor. Att ge sig ut på längdskidor är något jag tycker väldigt mycket om, men tyvärr hinner jag inte med det så ofta som förr. Jag spelar också piano, även om jag inte gör det på någon avancerad nivå. Och så har jag en stor familj som tar upp min fritid.

 
Namn: Øystein Fischer.
Yrke: Professor i teknisk fysik vid universitetet i Genève.
Ålder: 66 år.
Familj: Hustru Inger-Johanne, tre barn och sex barnbarn.
Bostad: Coppet, Schweiz.
Intresse: Spela piano och åka skidor.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.