Vetenskapsrådet
"Jag har inte misslyckats, jag har bara funnit 100 000 sätt som inte fungerar."
- Albert Einstein
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
December 2008 Nr 9

Han tror på svenska solceller

<span class="bldtextfoto">Foto: KTH</span>Lars Kloo med några av sina medarbetare.

Grattis Lars Kloo, professor i oorganisk kemi vid KTH, som är en av 22 forskare som får forskningsstöd från Energimyndigheten i samarbete med Vetenskapsrådet.
– Tack! Det är bra att Vetenskapsrådet åter stödjer grundforskning inom energi.
 
Vad handlar din forskning om?
– Vetenskapsrådsprojektet som helhet består av två olika delprojekt, varav det ena är helt energiinriktat. Det berör fotoelektrokemiska solceller, och särskilt grundforskning kring elektrolyter för sådana och deras växelverkan med elektrodytorna i cellerna. Forskningen kring solceller är multidisciplinärt och sker i nära samarbete med kollegor inom andra discipliner, som organisk syntes, fotoelektrokemisk karaktärisering och även utformning av industriell produktion. Vi är samlade i ett forskningscentrum med namnet Center for Molecular Deviceslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, CMD.
 
Vad ska du göra för pengarna från Energimyndigheten/Vetenskapsrådet – 3,3 miljoner kronor 2009-2011?
– Vi ska kasta oss över helt nya elektrolytsystem, baserade både på så kallade jonvätskor, men även polymera oorganiska och organiska elektrolyter. Om de visar sig fungera i solcellerna kan de ge ett språng i effektivitet och stabilitet, vilket är en nödvändighet för att cellerna ska kunna bli praktiskt användbara. Risken, vilket är implicit med grundforskning, är förstås att de visar sig vara urusla som elektrolytsystem. Men då kommer vi på vägen att tillägna oss en hel del spännande och grundläggande kunskap om sammansättning, funktion i elektrolytsystemen och deras växelverkan med ytor.
 
Vad har solceller för framtid i Sverige?
– Lysande! Trots sitt läge i världen och att landet inte är känt för sitt varma, soliga klimat, så finns det flera ledande forskargrupper som arbetar med olika slags solceller i landet; tunnfilmsceller; polymera celler liksom nanostrukturerade celler. I framtiden kommer storskalig energiproduktion globalt att bygga på omvandling av solljus till elektricitet eller energirika substanser. De enda som inte insett detta ännu är de energiproducerande företagen i Sverige.

Det har varit svårt att få tag i dig. Vart är du på väg nu?
– Som universitetsprofessor idag är man ett slags mångsysslare. Många aktiva forskningsprojekt, externa uppdrag och så vidare. Närmast ska jag till en konferens om solceller och solbränslen i Kina.

 
Namn: Lars Kloo.
Ålder: 47 år.
Yrke: Professor i oorganisk kemi vid KTH.
Familj: Ja.
Bor: Täby, norr om Stockholm.
Intressen: Segling, friluftsliv, god mat och vin ... och vetenskap, förstås. "Det är en livsstil snarare än ett yrke".
Övrigt: Trotsar snön. Cyklar till jobbet på KTH varje dag, drygt 30 km tur och retur. "Det finns faktiskt fler tokar på cykelvägarna då det är 30 centimeter oplogad snö".

 
Fotnot: Se hela listan över vilka 22 energiprojektlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som fått medel av Energimyndigheten efter bedömning och rankning av Vetenskapsrådet.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.