Vetenskapsrådet
"Jag har inte misslyckats, jag har bara funnit 100 000 sätt som inte fungerar."
- Albert Einstein
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
December 2008 Nr 9

Vilken populärvetenskaplig bok skulle du vilja rekommendera som julklapp?

– Jag skulle rekommendera en prenumeration av tidningen Forskning & Framsteg (eller Scientific American för den som behärskar engelska väl). På så sätt räcker julen tolv månader!
Gunnar Björk - Professor i fotonik, KTH
– Jag vill rekommendera "Dr Tatianas råd om sex och samlevnad för hela skapelsen", av Olivia Judson (evolutionsbiolog), som kom ut på svenska 2005. Den är rolig, intressant och har ett smart upplägg – den är en perfekt "conversation piece" och fungerar definitivt som underhållning hela julen. Att man lär sig en hel del om biologi, genetik och evolution är
en bieffekt.
 
– En annan bok jag vill rekommendera är "Why There's Antifreeeze in Your Toothpaste", av Simon Quellen Field, utkommen i slutet av 2007. Det är en korsning mellan bok och lättläst referensverk, en guide till vad de mystiska ingredienserna på matförpackningars och hushållskemikaliers etiketter egentligen gör: färgar, smaksätter, separerar, bevarar, skyddar ytan  ... vilket ju är väldigt aktuellt i den stundtals vildsinta pågående debatten om tillsatser, särskilt i maten.
Malin Sandström - Doktorand i beräkningsbiologi på KTH, frilansskribent och vetenskapsbloggare
– "Stora boken om naturfenomen" av Clas Svahn. Samtidigt som vi i dag förstår allt mer om naturen, blir pseudovetenskaper och vidskepelse allt mer utbrett. Och på webben kan i stort sett vem som helst påstå vad som helst, många gånger oemotsagd.

Som en befriande motvikt läser jag Clas Svahns bok om naturfenomen, fenomen som vid första anblick kan verka obegripliga, men som med tiden har visat sig går att förstå, åtminstone beskriva. Historien har gång på gång visat att vi inte behöver ta till övernaturliga förklaringar i form av exempelvis tefat och utomjordingar, utan till sist hittar vi ofta naturliga och jordnära förklaringar. Det som i dag är oförklarat måste inte vara oförklarbart.
"Stora boken om naturfenomen" kan läsas av alla åldrar och alla borde också göra det. 

Marie Rådbo - Astronom, Göteborgs universitet
– Konkurrensen i årets bokflod är mördande hård, och jag kommer direkt att tänka på bland andra Alan Sokals "Beyond the Hoax" och Tony Judts "Reappraisals". Men jag väljer ändå att satsa svenskt: Christian Azars "Makten över klimatet".

Azar behärskar som få andra hela spektret av aspekter som behöver beaktas i klimatfrågan – fysiken, ekonomin och politiken. Trots att han vägrar att sopa de många komplikationerna (kopplingen kärnkraft-kärnvapen är en sådan, och biobränsleproblematiken bjuder på flera) under mattan har han lyckats göra framställningen riktigt lättläst. Klimatfrågan kan ibland kännas hopplös – hur skall världens länder tillräckligt snabbt kunna enas om tillräckligt kraftfulla åtgärder?
Men det positiva budskap som genomsyrar Azars bok får mig på andra tankar: Vi kan. Om vi vill.

Olle Häggström - Professor i matematisk statistik, Chalmers
– Mitt julklappstips heter "Flugan i katedralen", av Brian Cathcart (recenserad i Tentakellänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster). Den beskriver både miljöer och människor på ett underbart sätt, i en tid när man gav sig på det smått omöjliga uppdraget att klyva atomkärnan. Som att pricka en fluga i en katedral.
Elisabeth Sjöstedt - Fil dr i fysik och handläggare på europeiska forskningsrådet ERC i Bryssel
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.