Vetenskapsrådet
"The next 20 years of technology change will be equivalent to the past 100 years."
- Ray Kurzweil
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
November 2008 Nr 8

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

Professor Vivi – den sagolika botanisten

<span class="bldtextfoto">Foto: Atlantis </span>Levande och ömsint porträtt av Vivi Täckholm, tycker recensenten.

BOKRECENSION
Titel: Professor Vivi – den sagolika botanisten
Författare: Beata Arnborg
Förlag: Atlantis 2008, 318 s
Biografin över professor Vivi Täckholm, vår berömda svenska botanist i Kairo, har äntligen skrivits. Trettio år efter hennes död tog författaren och kulturjournalisten Beata Arnborg sig an bokprojektet som Vivi under sin livstid inte ville höra talas om.

Ledigt och faktarikt

Arnborg berättar ledigt och faktarikt om Vivi Laurent som, efter sin fil kand i botanik vid Stockholms högskola och en inledd författar- och journalistkarriär, 1926 gifter sig med botanisten Gunnar Täckholm och följer honom till Egypten. Efter hans tidiga död stannar hon där resten av sitt liv.

Vivi Täckholm fortsätter att bygga upp den unga botaniska institutionen vid universitetet i Kairo över decennierna, med osjälviskt arbete, entusiasm och omvittnad förmåga att värva resurser. Professorn med det stora leendet blev älskad av sina studenter och välkänd för botanister såväl som turister. Hennes värme och berättarkonst nådde ut i populärvetenskapliga böcker, radio- och tv-inslag om egyptisk flora, historia och kultur.

Tunt om flororna


 
De avsnitt i biografin som rör ämnesområdet botanik och det mödosamma arbetet med de egyptiska flororna är tunnare, mer osäkert skrivna. Men stort beröm ska ges för det levande och ömsinta porträttet av Vivi sådan vi minns henne, med full förklaring till varför hon blev så sagolikt uppskattad!

Betyg: 4 Tentakler (av 5)

Recensent: Henni Wanntorp
Fd 1:e intendent Begianska stiftelsen, KVA

Datum: 2008-10-24
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.