Vetenskapsrådet
"The next 20 years of technology change will be equivalent to the past 100 years."
- Ray Kurzweil
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
November 2008 Nr 8

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

Riktig vetenskap och dåliga imitationer

<span class="bldtextfoto">Foto: Fri Tanke</span>Tänkvärt stoff finns i boken, enligt recensenten.

BOKRECENSION
Titel: Riktig vetenskap och dåliga imitationer
Författare: Olle Häggström
Förlag: Fri Tanke
Olle Häggströms bok består av 30 tidigare publicerade texter om olika aspekter på vetenskap, pseudovetenskap och tro. Trots det angelägna ämnet så har jag en del invändningar emot den här boken.

Onödig bismak

Jag tycker att den borde ha redigerats hårdare och att innehållet borde ha styrts mer så att titeln bättre hade speglat de texter boken består av. Ett fåtal passar inte in kvalitetsmässigt eller innehållsmässigt och de ger boken en onödig bismak av beskäftig besserwissermentalitet som tyvärr färgar av sig på de texter som är väldigt bra. För det är den andra sidan av den här boken.

När Olle Häggström skriver om pseudovetenskap, matematik eller ger sig in i den aktuella religionsdebatten i Dawkins och Dennets fotspår så är han både rolig, träffsäker och en god stilist. Nedsablingen av neokreationisters matematiska irrfärder är dessutom viktiga ur ett internationellt perspektiv. Jag hade önskat att han hade skrivit en helt ny bok med avstamp ifrån alla dessa mycket bra texter.

Bra populärvetenskap behövs

Med hans fantasi, humor, kunskaper och skärpa kopplade till den känsla för det absurda han besitter så tror jag att en sådan bok skulle bli både läsvärd och läst, en inte helt vanlig kombination i svensk populärvetenskaplig produktion. För det behövs bra, utmanande och rolig populärvetenskap idag, inte minst att sätta i händerna på intresserade ungdomar och studenter och en del av texterna i den här boken är definitivt av det slaget.

Som helhet erbjuder boken en vetenskapligt intresserad läsare mycket tänkvärt stoff och god underhållning.

Betyg: 3 Tentakler (av 5)

Recensent: Per Kornhall
Biolog, biologilärare och författare

Datum: 2008-10-24
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.