Vetenskapsrådet
"The next 20 years of technology change will be equivalent to the past 100 years."
- Ray Kurzweil
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
November 2008 Nr 8

MAX IV –

ja visst, men inte nu

<span class="bldtextfoto">Grafik: ESS-Scandinavia</span>Regeringen satsar stort på att få spallationskällan ESS till Sverige och Lund.

Forskningspropositionen ger något större satsning på infrastruktur än budgetpropositionen antydde. Men det räcker inte, anser Lars Börjesson, huvudsekreterare vid KFI.
Vetenskapsrådets kommitté för forskningens infrastrukturer, KFI, omvandlas till ett ämnesråd från och med 1 januari 2010. Rådet får 150 miljoner kronor extra över fyra år för nationella och internationella forskningsanläggningar.

Förutom MAX-lab i Lund och Onsala rymdobservatorium utanför Göteborg, nämns bland andra renrumsnätverket Myfab, parallelldatorcentrum på KTH och superdatorcentrum i Linköping. 

Löfte om ESS

Av nivåökningen med fem miljarder till svensk grundforskning, är 150 miljoner avsatta till spallationskällan ESS, som Sverige kanske får till Lund. Dessutom har regeringen tidigare lovat att finansiera 30 procent av konstruktionskostnaden på drygt 13 miljarder, samt tio procent av driftkostnaden.

Däremot blir det inga pengar till den föreslagna synkrotronljusanläggningen MAX IV just nu, trots att regeringen bedömer den som angelägen.

– Båda anläggningarna ryms inte inom samma budget, säger forskningsminister Lars Leijonborg. Jag är stolt över vår kampanj för ESS, men jag kan inte övertyga regeringen om att lägga mer pengar till ytterligare en partikelaccelerator på de skånska åkrarna.

Frigöra medel

Men kanske kan MAX IV finansieras ändå.
– Med styrelsens nya mer strategiska roll och regeringens instruktioner gällande infrastruktur för de strategiska områdena kan mer medel frigöras för viktiga satsningar som MAX IV, säger Lars Börjesson, huvudsekreterare vid KFI.

Eva Barkeman

Datum: 2008-10-27
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.