Vetenskapsrådet
"The next 20 years of technology change will be equivalent to the past 100 years."
- Ray Kurzweil
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
November 2008 Nr 8

<span class="bldtextfoto">Foto: ForskarFredag 2008</span>Barn studerar robothundar på ForskarFredag i Örebro.

<span class="bldtextfoto">Foto: ForskarFredag 2008</span>– Vi stödjer ForskarFredag eftersom det är viktigt att stimulera elevers nyfikenhet på forskning, sade skolborgarrådet Lotta Edholm när hon invigde evenemanget den 26 september i Stockholm.

"ForskarFredag var askul"

<span class="bldtextfoto">Foto: ForskarFredag 2008</span>Besökare studerar robothand på ForskarFredag i Örebro.

<span class="bldtextfoto">Källa: Barometern.se</span>Elever på Lindöskolan i Kalmar fick en annorlunda lektion på fredagen. Se när forskaren Håkan Andersson undervisar för mellanstadiet. (Klicka på bilden för att se filmen.)

Akrobatikfysik, hudkrämstillverkning och utforskande av dofter och småkryp. Det var några av aktiviteterna som lockade 15 000 nyfikna svenskar till ForskarFredag sista fredagen i september.  
I 15 svenska städer och hela 28 europeiska länder anordnades forskningsfestivaler samma dag inom ramen för EU-initiativet "Researchers´ Night".
 
I Sverige erbjöds hundratals aktiviteter, alla gratis. Både stora och små kunde uppleva vetenskapsteater, experimentera, ligga på spikmatta, bygga med robotlego och mycket mer.

– Att träffa barn och ungdomar och diskutera vetenskap från deras perspektiv är alltid intressant och ger nya infallsvinklar, sade en astronom som medverkade vid ForskarFredag i Stenstorp.

Glasstillverkning populärast

I Stockholm köade ungdomar in till aktiviteterna på Kulturhuset. Väl inne var trängseln störst vid glasstillverkningen med flytande kväve och framför experimentshowen som Unga Forskare bjöd på. Utomhus lockade det "akrofysiska" laboratoriet bemannat av dansare, fysiker och cirkusforskare, liksom fakirfysikern Staffan Yngves Science Show.

– Jag tyckte att det var askul, sade en 13-årig tjej.
– Ja, det var synd att man inte hann med allt! fyllde en 15-åring kille i.
 
Många passade också på att tala informellt med forskare över en fika. Ämnena spände från "blattesvenska" och religionens roll bland dagens unga till depression och huruvida Hollywoodfilmernas actiontrick är fysiskt möjliga att utföra.

Tredje året i rad

ForskarFredag firades för tredje året i rad. Högskolor, science centers och andra organisationer som stödjer forskning stod för de lokala evenemangen.

– Syftet är att visa att forskning berör alla i vardagen och att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb, säger Anders Sahlman, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

Fotnot: ForskarFredag stöds av EU-kommissionen, KK-stiftelsen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet, VINNOVA och av en rad lokala organisationer och stiftelser.

Cissi Askwall

Datum: 2008-10-27
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.