Vetenskapsrådet
"The next 20 years of technology change will be equivalent to the past 100 years."
- Ray Kurzweil
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
November 2008 Nr 8

<span class="bldtextfoto">Foto: EMBL Photolab</span>Vid det molekylbiologiska laboratoriet i Heidelberg studerar de unga europeiska forskarna bland annat cellbiologi, biofysik och genuttryck.

EMBL på friarstråt

<span class="bldtextfoto">Foto: Photolab EMBL</span>– EMBL-forskaren behöver inte hela tiden söka finansiering utan kan helt inrikta sig på sin forskning, säger generaldirektören Iain Mattaj. EMBL tillhandahåller det allra senaste i laboratorierna.

Iain Mattaj, generaldirektör vid Europeiska molekylärbiologiska laboratoriet, EMBL, vill locka till sig fler unga svenska forskare.
EMBLlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en av världens främsta forskningsinstitut inom molekylärbiologi. Huvudlaboratoriet ligger i Heidelberg, men EMBL har verksamheter även i Hamburg, Grenoble, Honxton och i Monterotondo.

Nyligen var generaldirektören Iain Mattaj i Stockholm för att informera svenska forskare om möjligheten att använda EMBL som en språngbråda för en framgångsrik internationell karriär.

– Unga gruppledare får en möjlighet att skapa ett laboratorium där de kan forska på det som intresserar dem och vi ger också forskarna möjlighet att snabbstarta sin karriär i ett mycket tidigt skede, säger Iain Mattaj.

Fem platser med unga forskare

EMBL har vid sina fem anläggningar en personal på 1 400 anställda från över 60 olika länder. Av dem är tre fjärdedelar forskare. Medelåldern är låg, 37 år. De flesta gruppledare är under 40 år och de internationella doktorand- och postdoktorandprogrammen hjälper till att skapa en ung och dynamisk miljö. 

– En kontinuerlig personalomsättning (det längsta som någon kan stanna är nio år) ger ett ständigt idéflöde och skapar en ung och dynamisk arbetsmiljö. Det betyder att så många forskare som möjligt kan dra fördel av EMBL:s tjänster och dess unika struktur.

Alla forskare uppmuntras att delta i internationella kurser och konferenser. Avancerad utbildning och nätverksarbete bland kollegor är två grundläggande principer inom EMBL.

Fick Nobelpris

– Forskare som tillbringar en viss tid vid EMBL medan de är unga, förvärvar tekniker, expertis och färdigheter samt bygger upp ett starkt internationellt nätverk. När de lämnar EMBL är de fortfarande unga och tar med sig allt det de lärt sig tillbaka till sina medlemsländer. Den samlade erfarenheten införlivas i medlemslandets forskningsvärld, säger Iain Mattaj.

EMBL:s forskare publiceras regelbundet i högt ansedda tidskrifter och är väl ansedda. Till exempel gick Nobelpriset i medicin 1995 till Christiane Nüsslein-Volhard och Eric Wieschaus för deras arbete om bananflugans utveckling, som utfördes vid EMBL.

88 procent av dem som lämnar EMBL får fast tjänst i sina hemländer.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.