Vetenskapsrådet
"The next 20 years of technology change will be equivalent to the past 100 years."
- Ray Kurzweil
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
November 2008 Nr 8

<span class="bldtextfoto">Grafik: Erik Hagbard Couchér</span>Så här ser utbildningsdepartementets satsning på svensk grundforskning ut i den nya forskningspropositionen. 15 miljarder över fyra år ger en total nivåhöjning med fem miljarder till 2012. (Klicka på bilden för en större version.)

Forskningsproppen ger mer fakultetsmedel

<span class="bldtextfoto">Foto: Anette Andersson </span>– Det allra mesta går till fri nyfikenhetsstyrd forskning, säger Lars Leijonborg. Jag tror att fakultetssatsningen ska leda till bättre anställningstrygghet.

<span class="bldtextfoto">Foto: Regeringen</span>Ett lyft för forskning och innovation. (Klicka på bilden för att läsa hela propositionen.)

Forskningsstarka lärosäten blir de stora vinnarna i forskningspropositionen.
Extra pengar satsas på strategiska områden som medicin, teknik och energi. Läs mer i Tentakel.
Forskningsstarka lärosäten blir de stora vinnarna i forskningspropositionen.
Extra pengar satsas på strategiska områden som medicin, teknik och energi.

Den 23 oktober presenterade forskningsminister Lars Leijonborg forskningspropositionen för 2009-2012.
Det blir ett tillskott med totalt 15 miljarder kronor till statlig grundforskning över fyra år.
Det innebär en total nivåhöjning med fem miljarder av utbildningsdepartementets satsning, från dagens 17 miljarder till 22 miljarder 2012.
– Med det tillskottet uppnår vi faktiskt enprocentmålet redan 2009, säger Lars Leijonborg.

Direkta anslag

Av de fem nya miljarderna går 1,85 miljarder (1,55 + 0,3 i form av slopad högskolemoms, se listanöppnas i nytt fönster nedan) till direkta anslag till lärosätena – som redan har majoriteten, idag 11 miljarder. Skillnaden är att de nya pengarna ska bli konkurrensutsatta. De ska fördelas utifrån två kvalitetskriterier: Publiceringar/citeringar och externa forskningsmedel, där Vetenskapsrådet får uppdraget att utveckla de bibliometriska indikatorerna, medan Högskoleverket sammanställer forskningsmedlen.
Se tabellenöppnas i nytt fönster nedan vilka universitet som är vinnare och förlorare.
 
Första året är det alltså cirka en tiondel av de direkta fakultetsmedlen som fördelas i konkurrens. För varje år ska dessutom ytterligare tio procent av de gamla basanslagen omfördelas i konkurrens, vilket på sikt innebär att de bästa universiteten för mer pengar och de sämre får mindre.
 

Strategiska satsningar

En annan stor pott av de fem miljarderna går till en ny finansieringsform, "strategiska satsningaröppnas i nytt fönster". 1,8 miljarder ska gå till en permanent anslagsökning inom medicin, teknik och klimat.
 
Leijonborg konstaterar utan omsvep att det handlar om politisk styrning av grundforskningsmedel:
– Det finns tre viktiga kriterier: Området ska beröra ett viktigt samhällsproblem, det ska redan finnas svensk forskning av hög klass, och det måste finnas en industri som kan dra nytta av de nya forskningsresultaten.
Pengarna söks av lärosätena och beslutas av regeringen efter rekommendation av bland andra Vetenskapsrådet.

– Det är en absurd detaljstyrning där vissa av de utpekade strategiska områdena får tillskott som knappt räcker till att finansiera en och halv forskartjänst i fyra år och då har man inte räknat in vad det kostar att fördela pengarna, säger Christoph Bargholtz, förbundsordförande i Sveriges universitetslärarförbund, SULF.
 

"Välbehövlig injektion"De stora vinnarna i forskningspropositionen är trots allt universiteten och högskolorna som får det största tillskottet. Men även forskningsråden, och framför allt Vetenskapsrådet, får en del av kakan med 700 miljoner kronor extra över de kommande fyra åren.

– Jag tror den här propositionen blir en välbehövlig injektion för svensk grundforskning, säger generaldirektör Pär Omling. Vi är involverade i nästan all fördelning av de nya pengarna, säger han och ler med hela ansiktet, samtidigt som han konstaterar att förvaltningsanslaget inte ökat.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.