Vetenskapsrådet
"The next 20 years of technology change will be equivalent to the past 100 years."
- Ray Kurzweil
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
November 2008 Nr 8

Om du fick börja om din karriär idag – vad skulle du då välja att göra?

– Jag kan inte tänka mig ett bättre arbete än det jag har idag, och skulle nog välja att arbeta inom samma område om jag fick möjligheten att "börja om". Att vara forskare och kunna ägna dagarna åt det man är intresserad av är en fantastisk förmån. Arbetet är stimulerande med en bra blandning av forskning, undervisning och handledning av studenter och doktorander.
 
Jag har så länge jag minns varit intresserad av biologi och teknik vilket jag har fått möjlighet att kombinera i min nuvarande forskning. Det som jag saknar är djupare kunskaper inom området elektronik/mekanotronik ett område som inte var så utvecklat när jag började min karriär. Det är idag ett mycket snabbt växande område med stor potential och skulle jag börja om skulle jag försöka integrera elektronik/mekanotronik i min utbildning.
Michael Axelsson - Professor i jämförande integrative fysiologi, Göteborgs universitet
– Nu är jag ju fortfarande i början av min karriär, men hittills så ångrar jag inga av de val jag har gjort. Jag är väldigt nöjd både med min tid som doktorand och med min första tid som postdok. Slutsatsen är alltså att jag inte skulle vilja ändra något om jag fick börja om.
Anna Johansson - Postdoktor informatik, SLU
– Jag skulle nog lägga grunden till min karriär på ungefär samma sätt idag som då det begav sig. Jag valde rätt och hade en fantastiskt lärorik och stimulerande doktorandtid på The Scripps Research Institute iLa Jollaoch hos Sture Forsén på Fysikalisk kemi i Lund. Sedan valde jag rätt igen och gjorde en minst lika rolig postdok på Columbia University i New York där jag fortsatte min förkovran inom ett nytt område.
Forskningsområdet jag jobbar inom, proteindynamik studerat med NMR-spektroskopi, har sett en enorm utveckling och är faktiskt mer spännande och dynamiskt än det var då, så jag hade valt att gå in i samma fält igen – även om det finns en massa annat skoj som lockar inom andra forskningsfält.

Men när det gäller karriären som forskningsledare så hade jag tänkt mig för väldigt noga och knappast etablerat mig i Sverige. I dagsläget när universiteten inte har förmågan att finansiera professorernas och doktorandernas löner känns det alldeles för magert och begränsande att följa samma spår igen. Kanske forskningspropositionen bjuder på några ljusglimtar, men givet budgetpropositionen så har jag inga jättestora förhoppningar. Jag hade definitivt sett mig om efter ett bra erbjudande i utlandet. Precis som i Sverige är framtidsutsikterna i USA starkt beroende av politiska beslut inom det närmsta året, så även där är det osäkert, men det finns europeiska länder där det ser bättre ut.

Alternativt kanske man hade kunnat göra någon nytta som politiker eller professionell opinionsbildare för att stärka forskningens och den högre utbildningens position i Sverige? Nej, jag hade nog droppat ur systemet, hankat mig fram på reklamintäkter från min blogg och ägnat mej åt klättring i något soligt land i stället. En tids övervintring alltså, precis som de senaste tio åren, fast med helt andra aktiviteter.

Mikael Akke - Professor i fysikalisk kemi, Lunds universitet
– Som gymnasist läste jag Norbert Wieners bok “Cybernetics". Den spådde att stokastiken – mitt område, sannolikhetsteori och statistik – var nyckeln till framtiden. Efter civilingenjörsexamen sökte jag mitt första jobb på Ericsson. Samtidigt läste jag sannolikhetsteori. Det var mer spännande än Ericsson. Wieners bok hade gått över huvudet på mig men jag kom ihåg och trodde på att stokastiken skulle göra att jag fick se mer av vetenskapen, och av världen, än någon annat val. Så det blev aldrig Ericsson och kanske hade boken rätt. Jag har arbetat med medicin, geovetenskap, teknik, ekonomi, och så klart med sannolikhetsteori och statistik, med vänner från hela världen.

En favoritdag: att vakna i en hyrd lägenhet som luktar av Singapore, ta en billig taxi till universitetet, och sitta i ett spartanskt kontor och kanske förstå något nytt. Sen tala med min kinesiska kollega som tagit ett steg mot lösningen av vårt problem. Efter arbetet, Cross-roads Café, mitt i Singapore, och mitt i världen.
 
Så, om jag fick välja om karriär blev det samma val, med lite mindre administrerande – utom "försäljning" som är roligt. (Fast, hade jag haft begåvning för det, skulle jag kanske ändå försökt mig på något nytt, att bli fotograf.)

Holger Rootzén - Professor i matematisk statistik, Chalmers
– I stort sett är jag nöjd och känner att jag hamnat rätt. Valet av forskningsområde och både grund-, forskarutbildning samt postdoktorperiod hade jag inte gjort annorlunda. Möjligtvis hade det varit värdefullt med mer medicinsk kunskap i grundutbildningen eftersom jag ägnar mig åt ett kliniskt forskningsområde.

En annan sak är valet av land där jag arbetar. Det är svårt att finansiera sig som heltidsforskare i Sverige. Detta leder till ständig tidsbrist och kompromiss med konkurrerande aktiviteter som klinik och undervisning. Situationen för forskare och finansieringen av forskningen är svår i vårt land. Unga förmågor får inte riktigt utrymme.

Alexandra Krettek - Docent hjärt- och kärlsjukdomar, Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.