Vetenskapsrådet
"The next 20 years of technology change will be equivalent to the past 100 years."
- Ray Kurzweil
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
November 2008 Nr 8
Forskningsstarka lärosäten blir de stora vinnarna i forskningspropositionen.
Extra pengar satsas på strategiska områden som medicin, teknik och energi. Läs mer i Tentakel.
Foto: ESF– Konkurrens är alltid sunt eftersom det ökar kvaliteten, säger ESF-chefen.
Marja Makarow lämnade forskningen i molekylär biologi för att serva forskarsamhället. Nu är hon chef för European Science Foundation, ESF.
– Jag tror och hoppas att vi har färre gränser i den europeiska forskningsvärlden om tio år. Och att industrin förstår vikten av grundforskning, säger hon i en intervju med Tentakel.
EU satsar tre miljarder kronor för att göra Europa bättre på innovationer. Det första steget är en satsning på kunskapscenter – i december blir det klart var och inom vilka teknikområden de ska skapas. I Sverige förbereder sig lärosätena för att få del av kakan.
Forskningspropositionen ger något större satsning på infrastruktur än budgetpropositionen antydde. Men det räcker inte, anser Lars Börjesson, huvudsekreterare vid KFI.
Foto: Elisabeth LångströmPer Ahlberg har hittat "fingrar" i fisken.
Tentakel tar pulsen på Per Ahlberg efter fem år som rådsforskare i Uppsala. Han studerar hur landdjuren uppstått – hur fiskfenor blivit fram- och bakben. Nu får han dessutom ERC Advanced Grant.
Den 25 september   2008 beslutade Vetenskapsrådets ämnesråd för naturvetenskap och teknikvetenskap om åtta nya   anställningar som forskare.
Fyra forskare i Sverige är bland de 78 som tilldelats forskningsmedel inom Life Science-området av ERC, European Research Council.
Foto: ForskarFredag 2008Barn studerar robothundar på ForskarFredag i Örebro.
Akrobatikfysik, hudkrämstillverkning och utforskande av dofter och småkryp. Det var några av aktiviteterna som lockade 15 000 nyfikna svenskar till ForskarFredag sista fredagen i september.  
Iain Mattaj, generaldirektör vid Europeiska molekylärbiologiska laboratoriet, EMBL, vill locka till sig fler unga svenska forskare.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.