Vetenskapsrådet
"Vetenskapen har hittills haft till uppgift att skingra förvirring med hjälp av hypoteser."
- Friedrich Nietzsche
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Oktober 2008 Nr 7

CERN-missöde dålig reklam

<span class="bldtextfoto">Foto: Sofia Günther</span> Redaktör Eva Barkeman.

Regeringens budgetproposition lovar 15 miljarder extra till forskningen fram till 2012. Men vi får hålla oss till forskningspropositionen i slutet av oktober innan vi får veta exakt hur de ska fördelas. Ligger tonvikten på konkurrens? I det här numret av Tentakel kan du läsa 5 röster från forskarvärlden som vet hur de skulle göra i Leijonborgs/Honeths kläder.

Förra regeringens satsning på Linnéstöd kan komma att fortsätta – eller försvinna. De två omgångar som redan är beslutade om (2006 och 2008) kommer dock att gälla de utlovade tio åren. Förutsatt att Linnécentren sköter sig förstås. De ska nämligen utvärderas tre gånger. Första utvärderingen är just genomförd och ett av Linnécentren i Lund från 2006 får bakläxa. Läs mer i det här numret.

Ett annat frågetecken i budgetpropositionen gäller infrastrukturen. Var finnas till exempel pengarna för Max IV och ESS? Den europeiska forskningsinfrastrukturens flaggskepp på CERN blev ingen bra reklam. Partikelacceleratorringen LHC med premiär nu i september, fick heliumläckage och har stängts av i minst två månader – redan innan experimenten ens hunnit komma igång. Hur snopet är det?
"På en skala 1-10: tja 9,9..." säger fysikprofessor Barbro Åsman.

Eva Barkeman
Redaktör för tidningen Tentakel

Datum: 2008-09-29
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.