Vetenskapsrådet
"Vetenskapen har hittills haft till uppgift att skingra förvirring med hjälp av hypoteser."
- Friedrich Nietzsche
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Oktober 2008 Nr 7

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

Stora boken om naturfenomen

<span class="bldtextfoto">Foto: Semic </span>Boken tar upp svenska naturfenomen.

BOKRECENSION
Titel: Stora boken om naturfenomen
Författare: Clas Svahn
Förlag: Semic, 192 sidor
Stora boken om naturfenomen av Clas Svahn beskriver märkligheter i naturen som är svåra att förklara. Klotblixtar, jordkast, flottholmar och vandrande stenar i öknen är bara några exempel.

Boken är en sammanställning av ögonvittnesskildringar från de som har haft turen (och ibland oturen) att bevittna dessa fenomen. Till berättelserna fogas de försök till vetenskapliga förklaringar som är förhärskande.

Bästa av allt är det rikhaltiga bildmaterialet. Vissa bilder är så fascinerande att de flesta läsare nog frestas att göra ett hopp i kapitelordningen.

Att huvuddelen av ögonvittnesskildringarna är från den svenska naturen gör det lättare för läsaren att identifiera sig med märkligheterna. Även om dessa händelser är sällsynta kan jag inte låta bli att undra om jag själv någon gång har sett något liknande men inte förstått vad jag varit med om. Nu vet jag i alla fall vad jag skall titta efter.

Boken får fyra starka tentakler, som hade varit fem om de vetenskapliga försöken till förklaringar hade fått större utrymme.
 

Betyg: 4 Tentakler

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.