Vetenskapsrådet
"Vetenskapen har hittills haft till uppgift att skingra förvirring med hjälp av hypoteser."
- Friedrich Nietzsche
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Oktober 2008 Nr 7

<span class="bldtextfoto">Foto: StockExpert</span>Ingen dömer i frågor om forskningsfusk.

<span class="bldtextfoto">Foto: StockExpert</span>Slag i saken. Vetenskapsrådet har lagt ner sin oredlighetsgrupp för att tvinga fram ett regeringsbeslut om en oberoende instans för att utreda forskningsfusk.

Ingen hanterar forskningsfusk

<span class="bldtextfoto">Foto: Vetenskapsrådet</span>Jan Stålhammar.

Just nu ligger frågorna om forskningsfusk i limbo. Vetenskapsrådets expertgrupp för oredlighetsfrågor har lagts ner. Och regeringens förslag till ny oberoende instans för att utreda forskningsfusk kommer först i forskningspropositionen.
Det innebär att det inte finns någon fristående instans som behandlar forskningsfusk under hela hösten.
Å andra sidan har Sverige länge saknat ett formellt regelsystem och varje lärosäte har själv ansvaret att utreda misstänkt oredlighet. Eftersom det innebär en risk för jäv, tillsatte Vetenskapsrådet på eget initiativ en särskild expertgrupp 2002 för att hjälpa till att utreda forskningsfusk på begäran från rektorerna.

Inte officiellt uppdrag

– Det är inget officiellt regeringsuppdrag, så det blev ganska begränsat. Mycket forskningsverksamhet hamnar till exempel utanför, säger Jan Stålhammar, sekreterare i rådets oredlighetsgrupp.

– Dessutom anser vi att misstankar om fusk eller oredlighet bör utredas av ett organ skilt från Vetenskapsrådet, som ju finansierar grundforskning, säger Jan Stålhammar och berättar om fall där Vetenskapsrådet tvingats ta ställning om fortsatt finansiering till enskilda forskare.
 
Tillsammans med Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF, lämnade Vetenskapsrådet därför förra sommaren ett förslaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster till regeringen om en oberoende instans för hantering av misstänkt forskningsfusk.

Lägger ner gruppen

Som en ytterligare påtryckning lägger Vetenskapsrådet alltså nu ner sin oredlighetsgrupp. Sedan den 15 september tar man inte längre tar emot nya anmälningar.
Utbildningsdepartementet tycks ta frågan på allvar, och har antytt att den nya organisationen kan komma att läggas under Centrala etikprövningsnämnden (som Vetenskapsrådet är värdmyndighet för).

– Vi hoppas att den nya organisationen ska kunna börja arbeta vid årsskiftet, säger forskningsminister Lars Leijonborg till SvD. Det är inte meningen att ta ifrån rektorerna deras huvudansvar, men det finns ett stort behov av en fristående instans som kan ta hand om dessa känsliga frågor.

Tror inte på fullt mandat

Jan Stålhammar är glad att få gehör, men är rädd att en oberoende organ med fullt mandat, och för en vidare krets, är långt borta om det ska ske redan vid årsskiftet.

– Det troliga är väl att det blir ett utredningsorgan liknande det Vetenskapsrådet haft, men med ett formellt mandat från regeringen.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.