Vetenskapsrådet
"Vetenskapen har hittills haft till uppgift att skingra förvirring med hjälp av hypoteser."
- Friedrich Nietzsche
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Oktober 2008 Nr 7

<span class="bldtextfoto">Foto: StockExpert</span>Bland korna i hagen kastar dyngsvampen ut sina sporer.

Här är världens snabbaste svamp

<span class="bldtextfoto">Foto: Yafetto et al.</span>Montage av videoklipp tagna med höghastighetskamera, som visar hur svampsporer skjuts ut från dyngsvampen Pilobolus kleinii på 0,25 sekunder. (Jämför med ett ögonblink som tar 400 gånger längre tid). Sporerna landar upp till två meter bort. (Klilcka på bilden för att se filmen.)

I vanliga kohagar finns några av naturens allra snabbaste organismer.
Svampen Pilobolus kleinii växer på dynghögar. För att föröka sig skjuter den iväg sina sporer i 90 km/h. Se filmen i Tentakel.
De dyngälskande svamparna lever på att bryta ner avföring från växtätare. För att föröka sig måste deras sporer hamna i djurens magar. Men eftersom de flesta djur inte betar precis invid sin avföring är det ett problem. Evolutionen har därför lett till att svampcellerna utvecklat en rad sinnrika sätt att skjuta iväg sporerna.

Landar två meter bort

För första gången har nu amerikanska forskare lyckats fånga dessa utskjutningar på bild med hjälp av en höghastighetskamera som filmar upp till 250 000 bilder per sekund. Svampsporerna skjuts iväg med en hastighet av 90 km/h och landar upp till två meter bort från svampen. Hastigheten motsvarar en acceleration på 180 000 g-krafter, den högsta som hittills uppmätts i naturen.

Metoden att använda höghastighetskamera kan, enligt forskarna, bland annat öka förståelsen för hur pollen och sporer förflyttar sig. Sådan information är viktig för forskning inom markekologi, kvalitet på inomhusluft, klimat, veterinärmedicin och växtsjukdomar.

 
Fotnot: Forskningsresultaten beskrivs i en artikellänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i open-access-tidskriften public library of science One, PLoS ONE.

Fotnot 2: Musiken i filmen är Verdis Anvil Chorus.
 

Anna Åhlund

Datum: 2008-09-29
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.