Vetenskapsrådet
"Vetenskapen har hittills haft till uppgift att skingra förvirring med hjälp av hypoteser."
- Friedrich Nietzsche
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Oktober 2008 Nr 7

Tårta och 2 miljoner Euro till Johan

<span class="bldtextfoto">Foto: Vetenskapsrådet</span>Datalogen Johan Håstad har håvat in över två miljoner Euro från ERC.

Grattis Johan Håstad,
matematiker vid KTH som är en av sju svenskar som får ERC Advanced grant inom naturvetenskap och teknik.
– Tack. Det är häftigt. Det är en tävling bland Europas bästa forskare, så man känner sig uppskattad! Jag har aldrig haft så mycket pengar. Om det nu blir hela summan på 2,3 miljoner Euro över fem år – vilket jag hoppas och tror – är det väldigt mycket för en teoretiker.

Hur ska du fira?
– Folk tjatar om tårta på institutionen, men jag vill ha kontraktet klart först!

Hur ska du använda pengarna?
– Jag ska bygga upp en större egen forskargrupp med tre nya doktorander, 1-2 postdoktorer och en gästforskare. Idag kan jag bara finansiera två doktorander. Men det handlar inte bara om att bli fler, utan om att få tag i duktiga teoretiker – både i Sverige och internationellt. Stockholm kan uppfattas som en avkrok, men med bra finansiering och hög forskningskvalitet kan vi nog locka hit dem.

Vad går din forskning ut på?
– Att hitta effektivare algoritmer för svåra beräkningsproblem. Om det till exempel tar en miljon år att hitta den optimala lösningen på ett problem, kanske vi kan hitta en ganska bra beräkningsmetod på bara en dag. Frågan är då att bestämma precis hur bra "ganska" kan vara för varje enskilt problem.
 
Vad betyder ERC för dig?
– Det är unikt med en så stor budget. Det jag får är betydligt mer än någon enskild forskare får på motsvarande typ av bidrag från Vetenskapsrådet. Jag hoppas att jag som teoretiker kan använda så mycket pengar på ett effektivt sätt.
 
Vad kräver ERC i motprestation?
– En del av kontraktskrivningen består i att formulera "milstolpar" som jag ska utvärderas mot under anslagsperioden. Men det kan vara besvärligt när målet är att visa matematiska satser – som man inte är säker på om de är sanna, eller hur svåra de kommer vara att visa.

 
Namn: Johan Håstad.
Ålder: 47.
Yrke: Professor i teoretisk datalogi på KTH. Ledamot i Vetenskapsrådets ämnesråd för naturvetenskap och teknikvetenskap.
Bostad: Villa i Stocksund.
Familj: Fru och två söner, 18 och 15 år gamla.
Intressen: Jag antar att jobbet eller matematik i allmänhet inte räknas som intresse? Bordtennis, tyvärr på låg nivå då jag inte spelade i klubb som ung. Har även plockat fram min ungdoms frimärkssamling och kompletterat via frimärksauktioner på nätet.

Fotnot: Läs mer i Tentakelöppnas i nytt fönster om vilka som fick ERC Advanced grant.

Eva Barkeman

Datum: 2008-09-29
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.