Vetenskapsrådet
"Vetenskapen har hittills haft till uppgift att skingra förvirring med hjälp av hypoteser."
- Friedrich Nietzsche
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Oktober 2008 Nr 7

<span class="bldtextfoto">Foto: Åsa Liffner</span>Festligt. Den 22 september 2008 togs de svenskar som fick ERC Starting grants i premiärutlysningen, emot på Rosenbad.

Sverige fick god utdelning från ERC

<span class="bldtextfoto">Foto: Vetenskapsrådet</span>Anna Sjöström Douagi.

Sju svenska forskare inom naturvetenskap och teknik har fått ERC Advanced grant.
Det är ett bra utfall. Sverige tjänar på att vara med i EU. Vi får tillbaka mer än vi betalar, konstaterar Anna Sjöström Douagi på Vetenskapsrådet.
Nu finns det ingen så kallad juste retour, det vill säga rättvisefördelning i förhållande till vad varje land betalar, eftersom ERClänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster satsar på excellens. Därför bör kan man se den goda utdelningen som en fjäder i hatten för svensk forskning.

Av EU:s 7:e ramprogramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på 53 miljarder Euro över sju år (ur EU-kommissionens budgetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, som huvudsakligen består av alla medlemsländernas årliga avgifter) har ERC 15 procent av budgeten. Det betyder nästan åtta miljarder Euro att dela ut till de absolut bästa europeiska forskarna fram till och med 2013. Två tredjedelar av ERC:s totala budget går till Advanced Grantslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (En tredjedel går till Starting Grantlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsters – som delades ut för första gången förra året.)

Stora summor

ERC Advanced grants är i storleksordningen 100 000-500 000 Euro per år under upp till fem år (under vissa omständigheter kan upp till 700 000 Euro per år beviljas).

– ERC Advanced grants SKA vara stort för att bli attraktivt. De stora summorna till få forskare är ett sätt att höja kvaliteten på europeisk forskning. Excellens och flexiblilitet är ledorden, säger Vetenskapsrådets Anna Sjöström Douagi, nationell kontaktperson för ERC.

105 europeiska forskare av 997 sökande har fått del av den åtråvärda potten inom naturvetenskap och teknik. Sju av dem är alltså svenskar. Men ännu fler kan komma ifråga. När nu den första omgången för ERC Advanced grants är avgjord, ska de olika panelernas ordföranden träffas och fördela resterande medel till tvärvetenskapliga projekt, och till de allra bästa i vissa grupper.
– Förra året dröjde det ett halvår innan alla pengar var fördelade.

Få kvinnor sökte

Bland de sju svenskarna (se listan nedan) inom naturvetenskap och teknik finns bara en kvinna. Å andra sidan var söktrycket ännu sämre.
– Bara sju av de 66 svenska ansökningarna kom från kvinnliga forskare. Det är en av de sämsta siffrorna bland alla länder, och det är svårt att förklara vad det beror på, säger Anna Sjöström Douagi.
 

Fotnot: Läs intervjun med Johan Håstadöppnas i nytt fönster som fick 2 miljoner Euro.

Fotnot 2: Alla 105 som beviljats ERC Advanced grant inom naturvetenskap och teknik hittar du härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fotnot 3: Just nu pågår utlysningen av ERC Starting grantslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Deadline inom naturvetenskap och teknik är den 29 oktober.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.