Vetenskapsrådet
"Vetenskapen har hittills haft till uppgift att skingra förvirring med hjälp av hypoteser."
- Friedrich Nietzsche
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Oktober 2008 Nr 7

<span class="bldtextfoto">Foto: IBM</span>Bo Kågström och Akka.

Akka i Umeå är kraftfullast i Europa

<span class="bldtextfoto">Foto: IBM</span>Bo Kågström vid superdatorn Akka, som har dubbla operativsystem – både Window och Linux.

Svenska Akka är Europas mest kraftfulla akademiska superdator. Den är också en av de energieffektivaste i världen och finns installerad vid beräkningscentret HPC2N vid Umeå universitet.
Med en kapacitet att utföra drygt 46 biljoner beräkningar per sekund (46 teraflop) kvalar Akka in på plats 39 över världens 500 snabbaste superdatorer (enligt TOP500-rankingenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, juni 2008). Akka-systemetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ungefär 3000 gånger så kraftfullt som en modern PC laptop.

Ny systemkombination ger nya användare

Akka är den första superdatorn i Sverige som har både Windows och Linux som operativsystem, ett så kallat dual-boot system. Traditionellt har superdatorer främst använts för storskaliga beräkningar inom områden som materialvetenskap, teoretisk fysik och kemi, bioinformatik, ingenjörsvetenskap, rymdforskning och forskning inom parallella algoritmer. Men kombinationen av operativsystem i Akka kan innebära nya användare.
 
– Det ska bli mycket spännande att se hur ny forskning och nya resultat kan åstadkommas genom kombinationen av de två systemen. Att Akka också är Windowsbaserat innebär att superdatorn kan få nya användare inom samhällsvetenskap och humaniora som kanske är mer vana vid PC-miljö än vid Linux, säger Bo Kågström, Professor vid Umeå universitet och föreståndare vid HPC2Nlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Energieffektiv i världsklass

Akka kräver mindre elektricitet för att köra och kyla än andra superdatorer som bygger på PC-processorer. Akka-systemet är uppbyggt med quad-core processorer från Intel. Det gör att superdatorn kan utföra 266 miljoner beräkningar per sekund per watt baserat på bibehållen prestanda.

– Rankad utifrån energieffektivitet i förhållande till prestanda är Akka nummer ett i Europa och tvåa i världen bland superdatorer med Windows-kluster. Att vi valt lågeffektprocessorer i Akka är ett led i vår strävan att bli ett miljömedvetet beräkningscentrum, säger Bo Kågström.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.