Vetenskapsrådet
"Ibland tror jag att det säkraste beviset för att intelligenta varelser existerar någonstans i universum är att ingen av dem försökt kontakta oss."
- Kalle & Hobbe
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Juli 2008 Nr 6

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

Den utbrände kronofogden som fann lyckan

<span class="bldtextfoto">Foto: Nya Doxa</span>Bra nattlektyr, kapitelvis, tycker recensenten.

Titel: Den utbrände kronofogden som fann lyckan
Författare: Fredrik Sjöberg
Förlag: Nya Doxa, 2008
Fredrik Sjöberg är biolog och verksam som skribent och debattör. Han är säkert bekant för flertalet naturintresserade, och även läsare av bland annat Svenska Dagbladet, där han författat många artiklar den senaste tio åren. Ett urval av hans produktion finns nu samlat i en bok om nästan 300 sidor.

Bokens titel är tagen från en av de ingående texterna, som handlar om en idag tämligen okänd naturforskare, Linnélärjungen Sven Ingemar Ljung. Han gick efter några år i ämbetet" in i väggen", men återfann harmoni i livet, och arbetslust som insektssamlare och systematisk biolog.

Stor fascination

Temat är typiskt för Sjöberg, amatörentomolog sedan barnsben. Hans djupa fascination för äldre tiders naturhistoriker och samlare (gärna de lite mera glömda), via deras efterlämnade skrifter, är uppenbar.

Det är omöjligt att på några rader sammanfatta boken, men läsaren får i sig mängder med saklig information kring en mängd, sinsemellan tämligen olikartade teman: dyngbaggar, koffeinets kulturhistoria, skorplavar, homosexualitetens orsaker, blåvingar, rasbiologer och Göran Greider(!). 

Det är inte bara naturhistoria och -filosofi bland texterna. Av särskilt värde är hans egen historia från början av 90-talet, då han nära nog oförskyllt kastades in i debatten om den biologiska mångfalden i våra skogar och blev allmänt hatobjekt bland" miljövännerna". Ett underhållande kapitel, men också en skrämmande bild av hur inskränkt och onyanserad den offentliga debatten kan bli i vårt land.

Utmärkt nattlektyr

Sjöberg uttrycker sig väl och roliga formuleringar saknas inte. Han har många seriösa sidor, är kunnig som en uggla, och som essäist får han klart godkänt. Emellanåt kan man tycka att ämnet för dagen är väl smalt, men fördelen med denna typ av textsamling är att läsaren snabbt kan bläddra förbi till nästa stycke om det inte faller på läppen.

På det hela taget är Den utbrände kronofogden som fann lyckan utmärkt nattlektyr, där ett eller ett par kapitel är lagom daglig, tänkvärd dos.

 
Betyg: 4 Tentakler

Dan Holtstam

Datum: 2008-06-30
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.