Vetenskapsrådet
"Ibland tror jag att det säkraste beviset för att intelligenta varelser existerar någonstans i universum är att ingen av dem försökt kontakta oss."
- Kalle & Hobbe
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Juli 2008 Nr 6

Universiteten i Kina slåss om toppstudenter

<span class="bldtextfoto">Foto: StockExpert</span>Kinesiska toppstudenter kan göra bra avtal med universiteten.

Särskilt duktiga kinesiska studenter lockas till universiteten med allt större stipendier. Hela 40 procent av studenterna får sina studiekostnader täckta.
I dagarna har det stora inträdesprovet för dem som vill ansöka till universiteten genomförts i Kina. Och nu slåss de olika lärosätena om de bästa studenterna. Vissa erbjuder stipendier till dem som får bra resultat på proven. Särskilt duktiga studenter, till exempel de som är bäst i sin provins, kan få stipendier på upp till 40 000 yuan (cirka 36 000 kronor) vilket är dubbelt så mycket som förra året.

Lärosätena kommer också att erbjuda större möjligheter för sina studenter att studera utomlands. Toppstudenterna kommer att under sommaren sändas till utländska universitet för en till två månader. Universiteten kommer att täcka kostnaderna för detta, cirka 30 000 yuan. Avsikten med satsningarna är att öka universitetens konkurrenskraft och etablera sig som toppuniversitet på världsarenan. Totalt kommer över 40 procent av studenterna att få sina kostnader täckta genom stipendier.  

Källa: Högskoleverket

Fotnot: Läs även artikeln Hon är en av Kinas forskare utomlandsöppnas i nytt fönster.

Eva Barkeman

Datum: 2008-06-30
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.