Vetenskapsrådet
"Ibland tror jag att det säkraste beviset för att intelligenta varelser existerar någonstans i universum är att ingen av dem försökt kontakta oss."
- Kalle & Hobbe
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Juli 2008 Nr 6

<span class="bldtextfoto">Foto: Kennet Ruona</span>Göran Bexell – nöjd rektor i Lund.

Tio Linnéstöd inom natur och teknik

<span class="bldtextfoto">Foto: Mikael Risedal</span>Lunds universitet tog storslam med hela sex Linnébidrag.

<span class="bldtextfoto">Foto: Anders Norderman</span>LINNÈSTÖD. – Vi är nöjda med att blir av med pengar på det här sättet, sa Pär Omling (till höger) och skrattade. Till vänster Formas chef Rolf Annerberg.

20 starka forskningsmiljöer har fått Linnéstöd. Av dem är sex inom naturvetenskap och fyra inom teknikvetenskap – även om i stort sett alla har ett mått av tvärvetenskap.
Se hela listan i Tentakel.
Totalt rör sig årets Linnéstöd om 1,4 miljarder kronor över en tioårsperiod. 105 ansökningar från lärosätena kom in.

– Det har varit en hård konkurrens och de miljöer som nu valts ut håller verkligen högsta vetenskapliga kvalitet, säger Pär Omling, Vetenskapsrådets generaldirektör.

Kriterierna var vetenskaplig kvalitet, vetenskaplig förnyelse, synergieffekter och jämställdhet som randvillkor.
– Enligt ordförande i den övergripande panelen, Kirsti Koch Christensen, håller svensk forskning hög klass, säger Pär Omling.
 
Totalt ingick 970 forskare i de 105 ansökningarna. Av dem var 29 procent kvinnor, vilket också avspeglades i de beviljade projekten där andelen kvinnor var 28 procent.
 
Liksom vid förra utlysningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 2005/2006 är Lunds universitet den stora vinnaren med sex beviljade miljöer och 29 procent av den totala budgeten – 400 miljoner kronor.
 
Hur kommer det sig?
– Det tas ingen nationell hänsyn, det är bara kompetens och potential som gäller i den internationella bedömningen. Kanske handlar det om Lunds sätt att lägga upp sin forskning med stark profilering, vilket andra universitet har börjat ta efter, säger Pär Omling som själv är professor i fasta tillståndets fysik vid Lunds universitet.
 
Tanken är att det ska bli fem Linnéutlysningar totalt, en vartannat år.
– Om 10 år utgör Linnéstöden en tiondel av all extern finansiering vid svenska högskolor och universitet. Då har det första Linnestödet gått ut och kan återinvesteras, säger Pär Omling men ligger in brasklappen att sittande regering förstås kan ändra sig till dess.

Fotnot: Läs intervjuerna med Lennart Olssonöppnas i nytt fönster och Jonas Frisénöppnas i nytt fönster som är några av koordinatorerna för de nya Linnéprojekten.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.