Vetenskapsrådet
"Ibland tror jag att det säkraste beviset för att intelligenta varelser existerar någonstans i universum är att ingen av dem försökt kontakta oss."
- Kalle & Hobbe
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Juli 2008 Nr 6

<span class="bldtextfoto">Foto: Siv Engelmark Cederborg</span>Xin-Mei Feng vill stanna i Sverige.

Hon är en av Kinas forskare utomlands

Xin-Mei Feng bor i Uppsala sedan sju år och låter sig inte lockas tillbaka till Kina. Men hon ska resa dit för att se OS. (Foto: Siv Engelmark Cederborg)

NU. Huazhong agricultural university har totalrenoverats de senaste åren. Så här ser institutionen för växtbiologi ut idag... (Foto: Xin-Mei Feng)

DÅ. ...och så här såg institutionen ut 1986 när Xin-Mei Feng läste där. (Foto: Xin-Mei Feng)

Kina satsar stort på forskning. Nyrenoverade, välutrustade universitet lockar tillbaka många av forskarna som flyttat utomlands. Xin-Mei Feng, postdoktor i Uppsala, blir dock kvar i Sverige.
– Det vore svårt för min son att bo och studera i Kina. Han har bott i Sverige sedan han var nio år och har därför inte lärt sig att skriva kinesiska tillräckligt bra, säger Xin-Mei Feng.
 
Själv läste hon mikrobiologi vid Huazhong agricultural universitylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Wuhan, en jättestad med åtta miljoner invånare och mer än 40 universitet. Huazhong-universitetet byggdes redan 1896, men har renoverats stort på senare år. Det är ett av lärosätena som valts ut till "211 projekt universitylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster", kinesiska statens stora satsning på att lyfta universiteten.
 

Hundra toppuniversitet till år 2100

Målet är att få minst hundra kinesiska universitet av toppklass inom detta århundrade. Sedan projektet startades har 107 av landets 1800 universitet lyfts in i programmet och får därmed extra stöd till forskning, utrustning och labb.

Xin-Mei Feng lämnade Huazhong-universitetet år 2000. När hon kom tillbaka efter fem år kände hon knappt igen sig.

– Jag hittade inte dit. Det fanns en ny väg och själva universitetet var totalrenoverat med en mängd nya byggnader på området.

Kina satsar stort på forskning, år 2005 så mycket som 1,35 procent av BNP. Målet är att andelen ska öka till två procent 2010 och tre procent 2020. De allra största satsningarna görs inom naturvetenskap och teknik. Energi, miljö, jordbruk, vatten- och gruvforskning är prioriterade områden.
 

1,2 miljoner kinesiska forskare utomlands

Sedan Kina 1979 började uppmuntra forskning utomlands har 1,2 miljoner forskare rest ut, mest till labb i USA eller Europa. 370 000 har kommit tillbaka, och återvändarna blir allt fler.  

– Forskningsmiljöerna är bättre nu och villkoren goda. En forskare kan få en årslön på motsvarande upp till en miljon kronor per år om han eller hon är känd inom sitt ämne.

Xin-Mei Feng kom till Sverige år 2000, via York i Storbritannien där hon jobbade med analys av samspelet mellan svampar och risväxtens rötter.

– Jag hade planerat att åka någonstans men aldrig tänkt på Sverige. Jag tyckte det var långt borta och kallt.

Men på ett internationellt möte om mikrobiologisk bekämpning av skadesvampar träffade hon några forskare från Uppsala. För åtta år sedan flyttade hon till Uppsala, med en mastersexamen i mikrobiologi i bagaget. År 2006 lade hon fram sin doktorsavhandling vid SLU. Sedan har hon som postdoktor studerat mikrosamhället i en biogasreaktor.

Ska se OS

Xin-Mei Fengs postdoktorat tar slut i augusti i år. Sedan hoppas hon hitta ett jobb i Uppsala. Men skulle hon återvända till Kina är det inte någon nackdel att ha bott i Sverige.

– Om du haft ett jobb i Kina kan du gå tillbaka till det efter att ha varit utomlands. Annars får du söka jobb i konkurrens. Och då är de goda språkkunskaperna en fördel.

Nästa besök till Kina blir för att se OS på plats.  

– Jag tycker det är bra att Kina får arrangera OS. Det öppnar landet för omvärlden samtidigt som omvärlden kan lära känna Kina bättre, säger Xin-Mei Feng.

Namn: Xin-Mei Feng.
Ålder: Nyss fyllda 40.
Yrke: Postdoktor i limnologi, egentligen vid Linköpings universitet, men arbetar genom ett samarbete vid Uppsala universitet.
Familj: Man och 16-årig son i Uppsala, syskon och föräldrar i Hefei i Kina.
Bor: Centrala Uppsala.
Intressen: Simning, cykling, film.

Fotnot: Siffran 211 i "211 projekt university" är en sammansättning av det 21 århundradet och omkring 100 universitet.

Fotnot: Skulle du vilja återvända till Kina och forska?öppnas i nytt fönster Läs tre andra kinesiska forskares syn på forskningen i hemlandet.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.