Vetenskapsrådet
"Ibland tror jag att det säkraste beviset för att intelligenta varelser existerar någonstans i universum är att ingen av dem försökt kontakta oss."
- Kalle & Hobbe
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Juli 2008 Nr 6

Här ska kunskap bli handling

<span class="bldtextfoto">Foto: Anders Norderman</span>Lennart Olsson leder ett tvärvetenskaligt projekt kring hållbar utveckling.

Lennart Olsson i Lund är koordinator för LUCID, ett nytt Linnéprojekt som ska forska tvärvetenskapligt kring hållbar utveckling.
Vi är glada för bidraget, dels för pengarna men också som ett erkännande av bredden på den här forskningen.
LUCIDlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster står för Lund University Centre of excellence for Intregration of social and natural Dimension of sustainability.

– Lucid betyder lysande, klar och rationell. Vi hittade på akronymen först, skrattar Lennart Olsson, professor i naturgeografi i Lund.
 
Syftet med LUCID är att integrera naturvetenskapliga och humanvetenskapliga dimensioner för att forskningen bättre ska kunna bidra till ett långsiktigt globalt hållbart samhälle.

Obeforskat område

– Det är ett obeforskat område i gränssnittet mellan samhällsvetenskap och naturvetenskap, mellan kunskap och handling. Därför har vi forskare inom allt från naturvetenskap till filosofi och ekonomisk historia i vår grupp.
         
– Det finns många synliga hållbarhetsproblem i samhället; till exempel fattigdom, hunger, sjukdomar. Därutöver finns också osynliga problem som identifierats av forskarsamhället; till exempel vattenbrist, klimatförändring, avskogning och överfiskning.

Förståelse räcker inte

– Men vetenskaplig förståelse räcker inte. Det krävs även mål och politiska strategier, säger Lennart Olsson och berättar att man tillämpar två vetenskapliga inriktningar parallellt – både problemlösande forskning och kritiskt granskande forskning som ifrågasätter rådande världsordning.
–  Det finns aldrig endast en lösning...

Eva Barkeman

Datum: 2008-06-30
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.