Vetenskapsrådet
"Ibland tror jag att det säkraste beviset för att intelligenta varelser existerar någonstans i universum är att ingen av dem försökt kontakta oss."
- Kalle & Hobbe
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Juli 2008 Nr 6
Foto: Siv Engelmark CederborgXin-Mei Feng vill stanna i Sverige.
Kina satsar stort på forskning. Nyrenoverade, välutrustade universitet lockar tillbaka många av forskarna som flyttat utomlands. Xin-Mei Feng, postdoktor i Uppsala, blir dock kvar i Sverige.
Särskilt duktiga kinesiska studenter lockas till universiteten med allt större stipendier. Hela 40 procent av studenterna får sina studiekostnader täckta.
Bevara grunden i nuvarande organisation för forskningsfinansiering. Det tycker Vetenskapsrådet i sitt remissvar på Madelene Sandströms utredning.
Foto: Kennet RuonaGöran Bexell – nöjd rektor i Lund.
20 starka forskningsmiljöer har fått Linnéstöd. Av dem är sex inom naturvetenskap och fyra inom teknikvetenskap – även om i stort sett alla har ett mått av tvärvetenskap.
Se hela listan i Tentakel.
Lennart Olsson i Lund är koordinator för LUCID, ett nytt Linnéprojekt som ska forska tvärvetenskapligt kring hållbar utveckling.
– Vi är glada för bidraget, dels för pengarna men också som ett erkännande av bredden på den här forskningen.
Jonas Frisén är koordinator för ett av de 20 forskningsprojekt som fått Linnéstöd i år.
Det är ett tvärvetenskapligt program där biomedicin möter kärnfysik, i ett försök att förstå hur celler nybildas hos människor.
Foto: UniverseumDen här lilla goeldisapan föddes på Universeum i februari 2007.
Utmana din kreativitet – åk till ett science center. Tentakel tipsar om 14 roliga utflyktsmål där hela familjen kan experimentera och utforska omvärlden.
De unga forskare som nästan fick ERC-medel i förra utlysningen ska inte behöva gå lottlösa. Vetenskapsrådet har beslutat att ge dem ett kompletterande bidrag, utan ny bedömning.
Den föreslagna synkrotronljusanläggningen MAX IV har alla förutsättningar att bli en världsledande forskningsanläggning, konstaterar Vetenskapsrådet i en granskning av förslaget.
Foto: SSFLars-Erik Wernersson.
Världens första nanotransistor har sett dagens ljus – en transistor som kan spara energi och samtidigt öka effektiviteten. Dessutom kan den göras mycket mindre än traditionella transistorer utan att riskera överhettning. Fördelar som kan komma väl till pass i datorer och telefoner.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.