Vetenskapsrådet
"Kunskap är inte kunskap förrän någon vet att man vet."
- Lucilius
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Juni 2008 Nr 5

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

Cellsamma historier

<span class="bldtextfoto"></span>Anders Jansson berättar en cellsam historia.

Titel: Cellsamma historier
Författare: Anders Nyman
På scen: Anders Jansson, skådespelare samt Catharina Lavebratt, forskare i neurogenetik vid Karolinska Institutet.
Plats: Nobelmuseet, Stockholm
Cellsamma historier är en vetenskapsshow om den nya biologin där vi får följa mannen med världens kanske sämsta arvsmassa, Hugo. Ja, det är ett smeknamn för Human Genome Organisation Project. Där tar pjäsen sitt avstamp, i alla de möjligheter och hot som kartläggningen av det mänskliga genomet och genteknik i stort ger upphov till.
 
Pjäsen utvecklades från början av Uppsala stadsteater och forskare på Rudbeckslaboratoriet och har nu bearbetas till en enmansshow av Ulf Evrén, Anders Nyman och Anders Jansson, som själv spelar alla rollerna (utom forskaren som spelar sig själv).

Upplysning

När Hugo och vi andra behöver upplysning (!) tänder forskaren på scenen, Chatarina Lavebratt, sin läslampa och svarar på pjäsens frågor om var forskningen står idag, vad vi kan göra och vad som verkar omöjligt.
 
En känd matlagningsprofil visar hur man klonar en människa. Eller i alla fall hur kärnöverföring för reproduktiv kloning går till. (– Det är jättelätt, säger hon på bred skånska.)

Mitt bland skratten stiger spänningen i de moment då vi i publiken dras in i handlingen.
Om vi via gentester kan kartlägga alla anlag hos ett befruktat ägg, hur väljer vi? Inplanteras eller kastas? Konferencieren håller upp ägg efter ägg till beskådan.
Får embryot med anlag för absolut gehör och enorm intelligens leva vidare? Det med anlag för plattfot och utstående öron? Manodepressivitet? Lungsjukdomen cystisk fibros?

Forskning på liv och död

Vem har rätt till livet? Och kommer vi till slut med forskningens hjälp att utrota döden? Hugo spelar schack i en genmodifierad re-make med knorr, regisserad av Bergman himself.
 
Cellsamma historier spelas för vuxna och för ungdomar på förfrågan. Genom att blanda tuffa frågor på gränsen till det okända med humor som har hög igenkänningsfaktor tror jag att många i Cellsamma historiers publik drabbas av insikt: den nya biologin angår mig. Det är forskning på liv och död.
 

Betyg: 4 (av 5) Tentakler

Recensent: Cecilia Johansson

Datum: 2008-06-02
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.