Vetenskapsrådet
"Kunskap är inte kunskap förrän någon vet att man vet."
- Lucilius
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Juni 2008 Nr 5

<span class="bldtextfoto">Foto: Gunilla Pravitz</span>Mille Millnert är den typiske rektorn.

Typiske rektorn är... naturvetare

<span class="bldtextfoto">Foto: Peter Karlsson</span>Mille Millnert är den typiske rektorn – professor inom naturvetenskap och teknik och tjänar 87 000 i månaden.

<span class="bldtextfoto">Foto: Chalmers</span>Men rektor Karin Markides är den som tjänar mest.

En forskarutbildning i naturvetenskap eller teknik är det säkraste valet för den som vill bli rektor för ett svenskt universitet. Två av tre rektorer har den bakgrunden. Nästan lika stor andel är män – men kvinnorna tjänar mest.
Man, född 1952 och med en doktorsexamen i natur- eller teknikvetenskap. Det är den typiske rektorn vid ett svenskt universitet. Beskrivningen passar också in på Mille Millnert, rektor vid Linköpings universitet. Han prickar dessutom in medianlönen, 87 600 kronor i månaden.
– Ha, ha. Ja, jag kanske är en typisk rektor om det nu finns en sådan.

Mille Millnerts utbildning i reglerteknik är typisk. Hela 10 av 15 rektorer vid de 13 universiteten, samt Chalmers och KTH, har doktorsexamen i naturvetenskap eller teknik.
– Det är inte så konstigt. Naturvetenskap och teknik är en stor del inom universiteten, med många stora forskargrupper och projekt. Många har i sin forskning blivit vana att leda stora projekt och grupper, säger han.

Lärosätenas förslag gäller

Statssekreterare Peter Honeth påminner om att regeringen visserligen beslutar om rektorstillsättningar, men så gott som alltid helt i enlighet med förslagen som kommer från lärosätenas styrelser.
–Teknik, naturvetenskap och medicin får mycket extern finansiering och det är inte onaturligt att lärosätena söker den kompetensen. Extern forskningsfinansiering har blivit en större del av rektorernas arbetsuppgifter, säger han.

Peter Honeth avfärdar idén om att jobbet inte är eftertraktat av personer med annan utbildning.
– Universiteten har generellt inte haft problem att rekrytera rektorer. Det finns ofta flera kompetenta kandidater.

Kvinnorna tjänar mest

De som fått jobben kommer vanligast från kemi- och biologiinstitutioner. Tre rektorer har disputerat i botanik, fyra i kemi, varav en teknisk kemi. Ytterligare tre har läst andra tekniska ämnen. En rektor är doktor i medicin, en i teologi, en i nordiska språk, en i statskunskap och en i företagsekonomi.
 
Sex kvinnor och nio män leder lärosätena. Men det är kvinnorna som tjänar mest. Lönelistan toppas av Karin Markides som är rektor för stiftelseägda Chalmers, följt av Harriet Wallberg–Henriksson på Karolinska institutet. Först på plats tre kommer Göran Bexell i Lund och Anders Hallberg i Uppsala – som delar tredjeplatsen med Göteborgsrektorn Pam Fredman.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.