Vetenskapsrådet
"Mitt mål är enkelt. Det är en fullständig förståelse av universum; varför det är som det är, och varför det är överhuvudtaget."
- Stephen Hawking
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Maj 2008 Nr 4

Hur jämställda är utomjordingarna?

<span class="bldtextfoto">Foto: Sofia Günther</span> Redaktör Eva Barkeman.

Ingress
På Kemicentrum i Lund rankas män högre än kvinnor trots likvärdiga publiceringsdata. Varför? Är kvinnliga forskare sämre än sina manliga kollegor på att presentera sin forskning? Är utvärderarna oftast själva män?

Temat i det nya numret av Tentakel är förstås jämställdhet.
 
Anna Ledin vid EMBO har upptäckt att en stor bov när det gäller kvinnliga forskares karriär är de traditionella könsrollerna: kvinnor är oftare hemma med barnen, och är mer benägna än män att anpassa sig till partnerns karriär.

Hur jämställdheten ser ut på andra planeter är ännu oklart. Den trevande kontakt med utomjordingar som Håkan Lidbo och radions P2 tar med Esranges hjälp, är nog ganska könsneutral – även om majoriteten av musiken är komponerad av... män. Lyssna på några av rymdlåtarna i Tentakel.

Och som vanligt är majoriteten av ansökningarna i Vetenskapsrådets stora ansökningsomgång skrivna av män. Av de omkring 1 700 ansökningarna inom naturvetenskap och teknik, kommer cirka 19 procent från kvinnor.

Gå ut i solen och fundera på det!

Eva Barkeman
Redaktör för tidningen Tentakel

Datum: 2008-04-28
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.