Vetenskapsrådet
"Mitt mål är enkelt. Det är en fullständig förståelse av universum; varför det är som det är, och varför det är överhuvudtaget."
- Stephen Hawking
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Maj 2008 Nr 4

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

Insektsgalan

<span class="bldtextfoto">Foto: Stockholms stadsteater</span>Många insekter hoppades på pris vid Insektsgalan.

TEATERRECENSION
Titel: Insektsgalan
Författare: Fredrik Sjöberg
På scen: Helge Skoog, Fredrik Sjöberg, Maria Antoniou, Aksel Moirisse, Bashkim Neziraj
Plats: Klara Soppteater, Stockholms stadsteater
Soppteaterpjäsen Insektsgalan är insekternas egen guldbaggegala – för landets omkring 25 000 arter. Pjäsförfattaren Fredrik Sjöberg, som själv är entomolog, medverkar på scenen som juryns ordförande vid den glamourösa galan. Som en ursäkt för att ge insikt om mången insekt.

Pris ska delas ut för bland annat bästa bi-roll (förstås), bästa kostym (till den ofarliga blomflugan som så elegant härmar getingens gul/svart-randiga dräkt) och så klart ska även Årets insekt få pris.
 

Helge Skoog en bärfis

Strimlusen (en bärfis gestaltad av Helge Skoog, som också regisserat pjäsen) är konferencier på den stora galan. Stundom terroriseras dock galan av en outsider – fästingen, som ju inte är någon insekt med sina åtta ben (utan ett spindeldjur). Men då tas insektsprejen fram, DDT.
(– Va, är det te, undrar en bevingad bagge.)

Även andra insekter på scenen känner sig ratade: "Människorna säger att insekter suger..."
Men Fredrik Sjöberg tröstar flörtdansflugor, häggspinnmalar och blomsovarbin. Och i sin oförblommerade entusiasm för allehanda småkryp hinner han klämma in mängder av fakta och kuriosa.

Rolig och lärorik pjäs

Till exempel får vi veta att femminuterssländan bara lever i... fem minuter, att slattflugan lever av bortglömda vinslattar och att bombarderbaggen har två behållare i bakkroppen med hydrokinon och väteperoxid. När innehållet sprutas ut exploderar det!
 
Fortfarande upptäcks många nya insektsarter men en tredjedel är utrotningshotade eftersom deras miljö håller på att försvinna. Ett exempel är humlepälsbiet som bara lever i en speciell slags lera i en husvägg på Österlen.
(– Får jag inte priset för bästa bi-roll så sticker jag.)
 
Pjäsen, som är ett samarbete mellan Stockholms stadsteater och Artdatabanken/SLU, är både rolig och lärorik – antingen man gillar insekter eller ej.
Insektsgalan spelas på Klara Soppteater i Stockholm i maj månad.

 
Betyg: 4 (av 5) Guldbaggar

Eva Barkeman

Datum: 2008-04-28
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.