Vetenskapsrådet
"Mitt mål är enkelt. Det är en fullständig förståelse av universum; varför det är som det är, och varför det är överhuvudtaget."
- Stephen Hawking
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Maj 2008 Nr 4

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

Rymden – som du aldrig sett den förut

<span class="bldtextfoto">Foto: Prisma</span>Rymden – som du aldrig sett den förut.

BOKRECENSION
Titel: Rymden – som du aldrig sett den förut
Författare: Jan-Erik Ovaldsen och Jan Teuber
Förlag: Prisma
Ett öga i rött och turkos betraktar läsaren från bokomslaget. Det är ett fotografi av Helixnebulosan och inleder boken Rymden – som du aldrig sett den förut. Här bjuder de två skandinaviska astronomerna Jan-Erik Ovaldsen och Jan Teuber på en astronomisk resa i tid och rum.

Färden börjar på vår egen planet med en historisk tillbakablick. Boken ger bland annat exempel på hur vår världsbild förändrats genom historien och hur den fotografiska tekniken revolutionerat astronomin. Men bokens främsta syfte är att visa upp universum för läsaren. Från våra närmaste grannar till fjärran galaxer.  

Anar Marsbilen

På vår egen stjärna, solen, slungas gasbågar hundratusentals kilometer ut i rymden av enorma magnetfält. Och på planeten Mars kan man se kratrar av blå is. Den som tittar noga kan också ana Marsbilen Opportunity som en prick vid randen av en väldig nedslagskrater.  

Längre ut i universum kan läsaren se nebulosor, stjärnhopar och svarta hål. Här finns också bilder som avslöjar den osynliga mörka materien och fotografier av universums mest avlägsna objekt. Ljuset från dessa svaga himlakroppar har varit på väg i 13 miljarder år innan de till sist registrerats av astronomernas instrument.

Boken avslutas med ett avsnitt om astronomins verkstäder. Alltifrån underjordiska observatorier till teleskop i omloppsbana runt jorden. Tack vare den här avancerade tekniken kan vi idag se helt nya sidor av universum som ökar vår kunskap.  

Fantasieggande bilder

Boken är rik på fantasieggande bilder av hög kvalitet. Läsaren kan avnjuta såväl dramatiska supernovaexplosioner som akvarelliknande bilder av en stjärnas födelse. Bilder som skulle platsa på vilken konstutställning som helst. En stor del av bildmaterialet kommer från Hubbleteleskopet och andra astronomiska observatorier. Men här finns också bilder som är tagna med en vanlig digital spegelreflexkamera. 

Det är inte bara bokens bilder som imponerar. Även texterna håller förvånansvärt hög klass. De är korta, informativa och välskrivna. Flera av texterna har också poetiska rubriker som Vinternattens jägare, En himmelsk ros och Kosmisk slöjdans. Vem lockas inte av sådana formuleringar?

Rymden – som du aldrig sett den förut är en mycket vacker bok. Den förenar fängslande bilder med välskrivna texter och en praktisk ordlista. Det är ingen lärobok som staplar fakta på varandra. Här ryms istället nästan 200 sidor ögonfröjd som väcker läsarens lust att lära sig mer om vår omvärld.

Betyg: 5 (av 5) Tentakler

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.