Vetenskapsrådet
"Mitt mål är enkelt. Det är en fullständig förståelse av universum; varför det är som det är, och varför det är överhuvudtaget."
- Stephen Hawking
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Maj 2008 Nr 4

Roboten som klarar matchen

<span class="bldtextfoto">Foto: CFFC/Chalmers</span>Må bäste robot vinna! Robot-SM avgjordes i Chalmers kårhus den 19 april.

SumoSweepr lyckades knuffa alla sina motståndarrobotar ur ringen.
Robot-SM avgjordes på Chalmers i Göteborg under Vetenskapsfestivalen.
Totalt deltog ett 20-tal robotar i de tre grenarna Standard sumo, Minisumo och Femkamp. Robotarna får inte fjärrstyras utan är helt autonoma. De fattar sina beslut utifrån olika sensorer som känner av områdets gränser genom till exempel IR-teknik.

– En bra robot måste vara smart, men också ha bra grepp på däcken så att den inte rulla ut för lätt, berättar Victor Stensson i Chalmers robotförening som arrangerar Robot-SMlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för tredje året i rad.

Själv blev han etta förra året med sin robot Victor, men den här gången hann den inte bli klar i tid för match. I år var det Aske Holst som tog hem priset med sin tungviktare SumoSweepr v 1.6 (som förra året kom tvåa, med v 1.5)
 
De flesta som tävlade i Chalmers kårhus den 19 april är robotintresserade studenter, men även företag och en och annan privatperson deltog.

Den som inte fick sitt lystmäte av robotar stillat i Göteborg, kan åka till Kina den 13-20 juli. Då går det årliga världsmästerskapet i robotfotboll, RoboCuplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, av stapeln. Det officiella målet är att ett lag med helt autonoma människoliknande robotar ska kunna vinna i fotboll över de mänskliga världsmästarna i fotboll kring 2050. Men huvudsyftet är att stimulera forskning inom robotteknik och artificiell intelligens.

Eva Barkeman

Datum: 2008-04-28
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.