Vetenskapsrådet
"Mitt mål är enkelt. Det är en fullständig förståelse av universum; varför det är som det är, och varför det är överhuvudtaget."
- Stephen Hawking
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Maj 2008 Nr 4

<span class="bldtextfoto"></span>

Ny pocket om hållbar utveckling

<span class="bldtextfoto">Omslag: Erik Hagbard Coucher</span>Boken "Utmaningen – forskare om en hållbar mänsklighet" breddar perspektivet.

<span class="bldtextfoto">Foto: Vetenskapsrådet</span>Kristina Sundbaum är redaktör.

Hur löser vi klimatkrisen, räddar utfiskade hav och skövlade regnskogar?
I Vetenskapsrådets populärvetenskapliga pocket "Utmaningen" ger ett trettiotal forskare sin syn på jordens framtid.
– Den intensiva mediebevakningen har gjort alla medvetna om klimatförändringarnas betydelse, säger redaktör Kristina Sundbaum, men det kan vara svårt att orientera sig i informationsflödet och veta hur man ska förhålla sig till alla fakta. Då kan den här boken ge en bra bakgrund att utgå ifrån.
 

Underlag för diskussioner

Boken kan även fungera som ett underlag för studiecirklar, tror Kristina Sundbaum, eller i andra sammanhang där man vill diskutera olika aspekter på hållbar utveckling. Inte minst är boken värdefull, tycker hon, eftersom den breddar perspektivet på det vi kallar "klimathotet".

– Just nu är det mycket fokus på att minska koldioxidutsläpp, men boken visar tydligt att vi också måste få slut på människans ohållbara utnyttjande av världens ekosystem och utarmningen av den biologiska mångfalden.
 

Resonerande svar

"Utmaningen" bygger på intervjuer med forskare och experter inom en rad olika discipliner. Alltifrån nyheter om tekniska innovationer till moraliska frågor om vem som har ansvar för världsläget tas upp.

Utgångspunkten har varit de frågor som många går och bär på, som vad man kan göra för att leva mer miljövänligt och om det är realistiskt att tro att världens nationer kan lösa klimatkrisen.

 
Fotnot: "Utmaningen – forskare om en hållbar mänsklighet" är den fjärde boken i Vetenskapsrådets serie "Pocketerad populärvetenskap". Beställ den via www.vr.se/pop.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Priset är 65 kronor (30 kronor för gymnasieskolor).

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.